Секции

25 April 2024 06:44

В залите на Историческия музей в Карлово гостува фотодокументална изложба „Род, Семейство, Отечество“

В залите на Историческия музей в Карлово гостува фотодокументална изложба „Род, Семейство, Отечество“ на Регионален исторически музей /РИМ/ Пловдив.

„Изложбата проследява развитието на Пловдив от края на 19 до втората половина на 20 век, оформянето му като център на борбата за новобългарско образование и самостоятелна църква и важната роля на града в следосвобожденската история на България“, каза на откриването Стефан Шивачев - директорът на РИМ Пловдив.

Постерите разкриват историята на видни родове от цялата страна, преселели се в Пловдив и променили характера на града. Видни семейства участвали активно в построяването на църкви, училища и отдали своите сили за изграждането на модерната визия на нова България.

На откриването на изложбата присъстваха заместник-кметът - Антон Минев, заместник-председателят на Общинския съвет - Анастасия Чолакова, директорът на НМ „Васил Левски“ - Дора Чаушева, карловски общественици, общински служители, ученици и граждани.

Изложбата ще продължи до края на месец ноември.

В изложбата наред с будните и заможни фамилии от Стара планина, Средногорието, Родопите и Македония са представени и родовете Гешови от Карлово и Данови от Клисура. За тях разказа Мария Деянова - директор на Историческия музей в Карлово. Музейните работници бяха подредили снимки и материали за наследниците на Гешовия род.

Основател на рода Гешови от Карлово е Иван Гешов. Неговите синове Христо, Евстрати, Димитър и Стефан през 20-те години на 19 век се установяват в Пловдив и създават търговска къща „Братя Ив. Гешови“. Откриват кантори във Виена, Цариград, Манчестър. С разностранна търговско-лихварска дейност се утвърждават като най- богатите банкери в Пловдив. Подпомагат църковно-националното движение, а Димитър съдейства за изграждането на църквата „Св. Стефан“ в Цариград.

От следващото поколение на рода изпъква Иван Евстратиев Гешов, завършил финанси в Манчестър, председател на БНБ, председател на БАН, народен представител, министър на финансите и министър-председател на България от 1911 до1913 г.

Неговият братовчед Иван Стефанов Гешов е кмет на Пловдив от 1880 до 1883 г.

Третото поколение от рода са инженери, финансисти и доблестни български офицери.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче