Секции

25 April 2024 06:34

Родоизследователят инж. Иван Балтов: Да се пази родовата памет и да се предава на идните поколения

Инж. Иван Балтов от Карлово получи призово място с грамота, медал и награда от Националния конкурс „Родоизследовател - краевед“, организиран от Община Стара Загора, клуб „Род и памет“, НЧ „Св. Климент Охридски 1858г.“ – Стара Загора и Българска генеалогична федерация „Родознание“. Церемонията по награждаването се състоя в навечерието на Деня на народните будители в Стара Загора.

Участниците в конкурса, който е със състезателен характер, са оценявани от професионално жури с председател доц. д-р Антоанета Запрянова.

През август 2017 г. по случай 140 г. от „Страшното“ /август 1877г./ излиза първата книга „История на с. Аджар – Свежен, Караджадагска нахия“ на инж. Иван Балтов. Тема на книгата е историята на село Аджар от основаването му до Освобождението от турско робство и малко след това.

„След написването на тази книга, свързана с богатата история и бележитите личности на родното ми село, придружена с много снимков материал, започнах да съставям и родословни дървета на много наши родове – най-напред на моите роднини по бащина и майчина линия, а след това и на родовете на моята съпруга“, - разказва Балтов.

Той изработва свой модел на „Родословно дърво“ – с пълните имена и дати на раждане и почиване. Подрежда ги в хоризонтални редове – по поколения и във вертикални стълбове – по фамилии. Така издирва родовете от 6 до 8 поколения. Засега има пет напечатани „Родословни дървета“ оформени в самостоятелни книжки.

Инж. Балтов прави родословни дървета на известни личности свързани с историята на с. Свежен. Има 18 родословни дървета, които са в чернови вид, защото има още данни за попълване. Посланието на краеведа Балтов е: „Да се пази родовата памет и да се предава на идните поколения“. Затова е започнал да описва фамилиите в родното си село и да ги подрежда в таблица по азбучен ред.

Родоизследователят изучава и историята на съседните на Свежен села. Той поддържа връзка и се среща с авторите, написали книги за историята на родните си села.

Инж. Иван Балтов е роден в с. Свежен. Там учи до 7-ми клас. С отличен успех завършва карловския механо-техникум и ВИММЕСС – Русе като машинен инженер. От 1977 г. е на работа във ВМЗ – Сопот като специалист по производство на търкалящи лагери. През 1985 г. защитава научна степен – научен сътрудник трета степен, а след 3 години – научен сътрудник втора степен. Бил е водещ технолог и началник ОП Кърнаре за производство на лагерни гривни. Последните 13 години от трудовата му дейност са в лагерното производство на фирма SKF. Пенсионира се в Кърнаре през 2014 г.

Иван Балтов е семеен с две деца син и дъщеря, които също са семейни. Има четири внучета. Със семейството си живее в Карлово, но не забравя родния Свежен и продължава да работи за родния край и село Свежен с нови идеи.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче