Секции

20 April 2019 11:20

Архангеловден е

Архангеловден е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември. Известен е още като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия. Един е „известител на тайните човешки“, друг е „церител на недъзите“, а Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“.

Архангел Михаил често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция той е „вожд на небесните сили“, „борец против духовете на тъмнината“, „защитник на християните от дявола“, „предводител на христовите армии срещу езичниците“ и „пазител на нашите души“. Той е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път, той прибира душата на човека. Но преди това да стане, според православната вяра, всеки един от нас – християните, при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил.

Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична – коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо. В задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино.

На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.

Днес Ви питаме:

Купувате ли често готова храна?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче