Секции

26 April 2024 11:34

Преиздадената книга „Чиновничество и властници“ на Тодор Влайков бе представена в Карлово

Преиздадената книга с очерци „Чиновничество и властници“ на Тодор Влайков бе представена в НМ „Васил Левски“ в Карлово на 8 ноември. Историкът д-р Иван Иванов – дългогодишен председател на комитет „Васил Левски“ в Пирдоп, разказа за живота на автора и за съвременното звучене на книгата, чието първо издание е през 1934 г. Представянето бе съпроводено с презентация за Тодор Влайков. Срещата, която организира карловският комитет „Васил Левски“ и НМ „Васил Левски“, бе открита от Дора Чаушева – директор на националния музей в Карлово.

Д-р Иван Иванов сподели пред карловската публика своето мнение за емблемата на Пирдоп - писателят и публицист Тодор Влайков, и за неговата учителска и политическа дейност. Той подчерта, че сборникът е съставен по спомени на по-големия брат на Тодор Влайков, Алипия Влайков, който е бил учител. Семейството има 9 деца. Тодор е най-малкият. Той учи в Москва, но прекъсва обучението си и се връща в родния Пирдоп. Там става главен учител. По-късно учителства във Велико Търново и София, където вече работи като инспектор в образованието. В продължение на 30 години е народен представител от Радикалдемократическата партия. Главен редактор е на списание „Демократически преглед“ и 18 години е негов издател. Има много публикувани статии за образованието и обществения живот, критикува Фердинанд. Тодор Влайков е един от най-публикуваните писатели по онова време. Той има и поетичен талант.

„Книгата с очерци „Чиновничество и властници “ на фона на днешната действителност е особено злободневна. Тя разкрива корупцията, бюрокрацията, ходатайството, беззаконието и какво ли още не в годините преди един век“, каза на срещата д-р Иван Иванов.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Е, не може всеки ден да ти се случва нещо незабравимо, но пък няма да имаш и за какво да се оплакваш. ;)