Секции

20 April 2024 04:43

Учениците, които изучават защитени специалности, ще получават стипендии

От следващата учебна година учениците, които изучават защитени специалности, ще бъдат финансово стимулирани със стипендии. Това съобщи пред журналисти в Казанлък министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след среща с директорите на училища и детски градини в общината.

Към вече утвърдените 29 защитени специалности, Министерството на науката и образованието предлага още 11 за секторите, в които през следващите 10 години ще се пенсионират най-много хора. Същевременно броят на учениците, които ги изучават, е недостатъчен. За целта от следващата учебна година те ще бъдат финансово мотивирани чрез стипендии. Това съобщи в Казанлък министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след среща с директори на училища и детски градини.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката:

„Това са обикновено в отрасли с най-висока добавена стойност, където ще има най-голяма обществена и икономическа загуба, ако не осигурим кадри. С този механизъм ние мотивираме професионалните гимназии да откриват обучения в тези специалности, а учениците ще ги мотивираме от догодина с допълнителни стипендии.“

Контингентът от рискови ученици, които не посещават редовно занятия, е голям и са предимно от етнически малцинствените групи, съобщи министър Вълчев. През миналата и настоящата учебна година са записани допълнително 33 000 ученици, които не ходят постоянно на училище и те не са единствените. В редица области на страната са идентифицирани и най-проблемните гимназии.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката:

„Там сме инсталирали включително камери с лицево разпознаване, свързани с електронен дневник и можем ежедневно да наблюдаваме посещаемостта.

На учителите се разчита да включат всяко едно от проблемните деца в образователния процес, включително и от най-рисковите групи. За целта е необходимо тези преподаватели и директори, трябва да бъдат допълнително мотивирани финансово, препоръча още Красимир Вълчев.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче