Секции

16 April 2024 21:39

Карлово и Мездра удостоиха хореографа Теменуга Цанкова с високи отличия (видео)

Карлово и Мездра удостоиха хореографа Теменуга Цанкова с високи отличия за значителни заслуги и съществен принос в областта на духовния живот на хората от двете общини.

Награждаването бе на специален концерт, който мездренското читалище "Просвета 1925" подари на своята съгражданка в Карлово за 86-годишния й рожден ден, като един от основателите и първи хореограф на танцовия състав в крайискърския град. На сцената на НЧ“Васил Левски 1861“ участие в уникалния спектакъл взеха представителен танцов ансамбъл „Мездра“ и група за стари градски песни „Мездрея“. Съорганизатор на събитието бе Община Карлово.

„С особена радост и огромно вълнение заставаме пред карловската публика с нашето изкуство“ – сподели развълнуван председателят на читалището Валентин Вълчев. „Теменужка постави началото за него. Поклон. Затова по предложение на читалищното ръководство, нашата община я награждава с „Почетен знак на Мездра“.

Почетния знак на община Карлово с образа на Васил Левски й връчи заместник – кметът Антон Минев. Той поднесе на Теменуга Цанкова и поздравителен адрес от името на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов. В него се казва: „Като основател и първи хореограф, Вие получавате признателността на съгражданите си. Този невероятен концерт бе подарен на карловци във Ваша чест.“

От името на общинското ръководство Антон Минев покани самодейците от Мездра да участват в Празника на розата през 2019 година, който ще се състои на 18 май.

Поредна изненада за Теменуга Цанкова, която е била рожденичка навръх Архангеловден, бе колажът със снимки от нейния живот, подарен й от ръководството на НЧ“Просвета 1925“. Тя благодари на съгражданите си от Мездра с думите, че сърцето й е разделено на две, едната му половина е тук – където, животът я е довел, но другата е там – където е родена, където е и първата любов, и първата целувка. Тя изказа своята специална признателност на ръководителя на ансамбъла Мирослав Аспарухов и му подари икона на Света Богородица с Младенеца, за да ги пази и закриля. Развълнуван Аспарухов се обърна към карловци с думите: „Благодаря на всички вас, че сте ни я запазили.“

Цанкова благодари и специално на кмета на Карлово за осъществяването на този празник.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче