Секции

25 April 2024 04:12

Училищата в Карлово и Сопот не остават встрани от навлизането на новите технологии

Министерството на образованието и науката /МОН/ ще отпуска през 2019 г. финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики в клас, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на „Световен образователен форум България", който се проведе в Пловдив. Тя подчертава, че 294 училища в страната са със статут на иновативни. Броят им е увеличен със 100 спрямо предходната година.

За учебната 2018/ 2019 г. в Пловдивска област училищата с иновации са 33, като 2 от тях са в Карлово. Това са СУ "Васил Левски" и СУ "Христо Проданов". В Сопот е ПГ "Ген. Владимир Заимов".

Иновативната технология позволява на учителя и учениците да се свързват по много и различни начини, да обменят идеи, информация, различни файлове – текст, графика, видео и много други. Идеята при използването на облачните технологии не е да се четат дигиталните приложения на учебниците, а да се обогати учебното съдържание и учениците да могат да са активни в тоя процес с нещо, което им е интересно. Тази технология предполага използването и вграждането на различни приложни програми. Това дава възможност на учителя да задава домашните работи по електронен път, учениците да връщат веднага дадените отговори, което позволява ученикът да бъде оценяван във всеки един момент. Едновременно с това се работи и със софтуер, който Гугъл предлага, а всеки ученик има собствен профил, което му позволява да ползва всички приложения и ресурси индивидуално. Тези ресурси се използват безплатно от държавните училища и имат на практика неограничено дисково пространство.

На 3 декември т.г. в столицата ще се представят всички иновации за 2018-та година от мониторинговия доклад на Министерството на образованието и науката. Понастоящем общо 25 са използваните приложения в училищата. Иновациите са предимно социални, технологични, организационни и педагогически. Децата проявяват интерес към роботика и смартфон системи, 3D-принтери и други.

Според специалисти от МОН до края на 2019 г. облачните технологии ще са факт. Това значи, че всички преподаватели ще имат лични и служебни е- mail за достъп. Паралелно децата от 5 до 12 клас ще имат персонални профили и ще работят в облака с целия ресурс на данните.

/Снимка е илюстративна, източник: cross.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче