Секции

18 April 2024 03:16

Втора международна студентска конференция, посветена на Апостола, се проведе в НМ“Васил Левски“ в Карлово

Втората международна студентска конференция на тема "Текстът Левски - прочити в свой и в чужд контекст" се проведе на 16 и 17 ноември в НМ“Васил Левски“ в Карлово. При откриването й директорът Дора Чаушева приветства участниците и гостите във форума. Тя пожела на студентите не само да представят своите текстове за Васил Левски, а да станат и приятели в своите бъдещи професионални занимания. Съорганизатори на конференцията са ПУ „Паисий Хилендарски“, СУ“Св. Климент Охридски“. На конференцията присъстваха и представители от Гърция, Германия, както задочно и от Полша.

Успех участниците пожела и Стойо Карагенски- зам.-кмет и зам.-председател на фондация „Васил Левски“. По думите му, когато се говори за Левски има значение какво говорим, но влияние за това оказва и къде се говори. Той отбеляза, че „зарядът, който получихме от първата международна конференция, продължава и сега. Сътрудничеството между НМ“Васил Левски“ и двата университета, присъствието на чуждестранните студенти и възможността на младите хора за изява с техния прочит за Левски е изключително важно. Темата Левски продължава да ни вълнува. Трябва да помним неговите завети, защото действителността в България ни кара да си задаваме много въпроси и да търсим техните отговори.“

Сред представените научни разработки бяха: „Експлоатации на – и идентификации с образа на Васил Левски в медийното пространство“, „Васил Левски в медийното пространство“, „Левски и Пилсудски в националните туристически маршрути - българо-полска терминологична съпоставка“, „Образът на Левски в избрани документи и литературни произведения през призмата на техния превод на гръцки език“, „Революционери на XIXв. – сравнение между мисли и дела на Васил Левски и на Карл Маркс“, „Образът на Левски в киното“, „Неизбледняващият образ на Апостола в поезията“, „Васил Левски в Думана на времето“, „Размисли върху освободителното дело на Левски и Велистинлис“ и други.

/Снимки от събитието са публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче