Секции

19 April 2024 14:50

ВМЗ започва производство на безпилотни летателни апарати

ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати /дронове/. Това стана по време на среща в Министерство на икономиката между министър Емил Караниколов и представители на израелската фирма. В срещата участваха също зам.-министър Лъчезар Борисов, представители на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на отбраната.

Израелската компания е глобален лидер в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати, има над 70 клиенти по целия свят, в т.ч. продава и на НАТО. Договорът за трансфер на технологии ще даде възможност на ВМЗ за собствен бранд български безпилотни летателни апарати, както и тяхното сервизиране, поддръжка и обслужване.

Министър Караниколов изтъкна, че инвестициите в нови технологии са основен фактор за растеж и подчерта, че Израел е световен лидер в иновациите, които добавят висока стойност в производството. Зам.-министър Борисов отчете, че износът в сектора на продукти, свързани с отбраната, за миналата година отбелязва над 20% растеж, както и че съществува сериозен потенциал за развитие на военно-промишления комплекс у нас.

Договорът за сътрудничество бе подписан от Ади Коен - директор "Бизнес развитие и маркетинг" на Aeronautics и Атанас Богданов - председател на Борда на директорите на ВМЗ Сопот /отляво на дясно на втората снимка, бел.ред./

Ади Коен посочи, че израелската компанията счита страната ни за важен хъб за стоки за въздушната авиация. „Заедно можем да навлезем на нови пазари“, каза той. По думите му целта е да се установи в България линия за асемблиране и производство на безпилотни летателни апарати.

Атанас Богданов подчерта, че подписването на договора е важна крачка в желанието на ВМЗ за развитие в нови високотехнологични области, което е част от стратегията на Министерство на икономиката за извеждането на дружеството в сектора на новите технологии и допълни, че ВМЗ ще бъде основен двигател и човешки ресурс по този проект.

/Информация и снимки: ВМЗ - Сопот/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче