Секции

29 March 2024 02:57

Рождественските пости са до 24 декември

15 ноември са началото на Коледни Заговезни - последният ден преди началото на 40-дневните Рождественски пости. Те ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер.

По време на Коледните или Рождественски пости православните християни могат да употребяват олио и вино без сряда и петък. По време на поста не се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и червено вино.

Изключение от Коледните пости се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.

По време на Рождественските пости има ограничение и при венчавките. Те са забранени през първата и последната седмици на поста - от утре до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари). Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – Божия син Исус Христос

Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, особено от днешна гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.

/Снимка: manager.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче