Секции

26 April 2024 03:24

Петима министри притискат Тереза Мей да предоговори сделката за Брекзит

Петима евроскептични министри от британския кабинет оказват натиск върху премиера Тереза Мей да направи промени в спорното техническо споразумение с ЕС за Брекзит, съобщи ВВС.

Председателят на Камарата на общините Андреа Лийдсъм координира групата, в която влизат Майкъл Гоув, Лиъм Фокс, Крис Грейлинг и Пени Мордонт. Петимата министри, които иначе са поддръжници на по-твърд и безкомпромисен изход, се надяват на промяна на най-спорните точки в споразумението, за да може Мей да избегне вот на недоверие от нейните депутати и унизителна загуба в парламента. Министрите най-вече искат да се промени механизмът за избягване на „твърда“ граница между Ирландия и Северна Ирландия. Според договореностите Великобритания няма да може да напусне този механизъм без съгласието на ЕС.

Майкъл Гоув – министър на околната среда:

„Напълно подкрепям министър-председателя. Смятам, че свърши фантастична работа.“

Тереза Мей обаче отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит. Тя допълни, че тези контрапредложения няма да премахнат проблемите. Премиерът заяви това в интервю за в. „Дейли мейл“. „Хората казват: „Ако можете само да направите нещо малко по-различно, да имате едно споразумение от норвежки или от канадски тип, този проблем с предпазния механизъм за Северна Ирландия ще изчезне. Но това не е така. Проблемът ще е винаги тук“, заяви Мей в интервюто.

Пред изданието тя призна, че проектът на договор за Брекзит не е перфектен, но допълни, че тя заслужава похвали, защото е сложила край на свободното движение между Великобритания и останалата част от ЕС.

Идната седмица има голяма вероятност да бъде иницииран вот на недоверие срещу Тереза Мей.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Тайната на успеха е в способността да възприемеш гледната точка на другия и да видиш нещата от неговия ъгъл толкова добре, колкото от своя.


Хенри Форд