Секции

19 April 2024 22:12

Правила и мерки за осигуряване на пожарна безопасност през есенно-зимния сезон

Отговорност за осигуряване на пожарна безопасност има всеки гражданин. Нарушаването на правилата за пожарна безопасност, освен големите загуби на домашно имущество и ценности, може да застраши и човешки живот.

Когато използвате електрически отоплителни уреди никога не ги оставяйте включени без наблюдение. При напускане на дома или офиса се убедете, че сте изключили уредите. Стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация, дадени от производителя. Не оставяйте горими предмети върху или в близост до електрическите уреди. Не използвайте уредите за сушене на дрехи. При включени отоплителни електроуреди, не оставайте децата и трудноподвижните възрастни хора, без наблюдение. Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!

При използване на печки на твърдо гориво /дърва или въглища/ трябва да се спазят минимални изисквания за безопасност: Печките не трябва да се палят с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта да запалване на другия ден. Да не се изхвърля неизстинала(тлееща) пепел (сгурия) на място в близост до горими отпадъци и в контейнерите за смет. Да се спазват правилата за съхраняване на горивата (дърва, въглища) - в специално устроени места, които не са в непосредствена близост до помещенията за живеене.

При използване на печки с газово гориво /пропан-бутан/ уредите трябва да са стандартни. Да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход. Задължително да се осигурява естествена вентилация на помещенията, които се отопляват с газови печки. Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища. Да се проверява периодично състоянието на уреда и херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) за евентуален теч, който е изключително опасен. При изтичане на газ не използвайте източници, които могат да предизвикат искра. Дори и най-малкият източник на запалване (искра) може да предизвика взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници - запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електричеството. Проверката за изтичане на газ никога да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез нанасяне на сапунен разтвор на мястото на евентуалния теч.

Поемете своята отговорност в грижата за Вашите близки, които са болни и/или трудноподвижни и в по-голямата част от времето са сами. В такива случаи отоплителните уреди трябва да се разполагат на безопасно разстояние от горими материали и конструкции - минимум 0,5м; отоплителните уреди трябва да са стабилно укрепени - при затрудненото придвижване на болния не трябва да има риск от преобръщане на уреда; осигурете негорими съдове, в които пушачите да събират пепелта и угарките; амортизираните и морално остарели електро и отоплителни уреди и съоръжения трябва да бъдат подменени с изправни уреди; поставете телефон в близост до болния или трудно подвижния човек, за да има възможност за незабавна телефонна връзка с тел. 112 или с Вас.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това не е да мечтаеш по-малко, а повече. Мечтай през цялото време.


Марсел Пруст