Секции

24 April 2024 11:30

Депутатите решават за по-строги санкции при шофиране без винетка

Нови промени в Закона за движението по пътищата. По време на днешното си заседание депутатите решават за по-строги глоби за шофьорите, свързани с новия вид винетки, които влизат в сила от 1 януари догодина. Освен Пътна полиция, право да налага санкции на пътя заради липсата на винетка ще имат и от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Според текстовете ако водачът шофира без платена пътна такса и е санкциониран за това, но не е платил глобата, няма да бъде допуснат до технически преглед. Освен това автомобилът му няма да може да излезе от страната.

Промените в Закона за движение на пътищата, свързани с въвеждането на Тол системата от началото на 2019 г., предвиждат първоначално нарушителите да имат възможност да заплатят компенсаторна такса. За превозни средства над 12 тона компенсаторната такса се предлага да е 175 лв., за такива между 3,5 т и 12 тона – 125 лв., а за леките автомобили до 3,5 т – 70 лв. Ако в 14-дневен срок компенсаторната такса не бъде заплатена, водачите ще бъдат глобявани.

Друго изменение в този закон предлага патрулите на „Пътна полиция“ да бъдат оборудвани с ПОС терминали. За втори път тази идея се предлага на вниманието на народните представители, след като миналата година те не я подкрепиха. Очаква се чрез устройствата за плащане в полицейските коли ще увеличи събираемостта на глобите и ще се спести бюрокрацията за шофьорите. Ако се въведе исканата промяна, ще има възможност за моментално плащане на наложените санкции чрез ПОС терминали в патрулите, които са свързани към автоматизираната информационна система на МВР.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче