Секции

19 April 2024 17:44

Кметът д-р Кабаиванов бе на посещение в Зеехайм-Югенхайм

Българска вечер се проведе на 24 ноември т.г. в община Зеехайм-Югенхайм, Федерална Република Германия, с която Карлово поддържа приятелски отношения. Инициативата бе на Сдружението за побратимените градове на Зеехайм-Югенхайм с председател Джулио Моло, в партньорство с Консултативния съвет на чужденците към Областната управа на Дармщат-Дибург, оглавяван от Джорж Бал.

Начело на българската делегация бе кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Покана за събитието той получи през септември т.г., когато представители на управата от Зеехайм-Югенхайм посетиха Града на Апостола и културно-исторически места в общината.

Над 150 гости аплодираха програмата в зала „Хаус Хуфнагел” по време на Българската вечер, открита от Александер Крайсл – градоначалник на Зеехайм-Югенхайм. Той приветства присъстващите и сподели своите впечатления от визитата в Карлово. Консулът на Република България във Федерална провинция Хесен - д-р Инго Ланкау, в словото си подчерта необходимостта от Обединената Европа, която изграждаме заедно. Събития като настоящата българска вечер са мост между нациите, изтъкна д-р Ланкау.

За историческите връзки между България и Зеехайм-Югенхайм, чиято основа поставя княз Алксандър фон Батенберг /прекарал юношеските си години в двореца Хайлигенберг/, припомни д-р Йоахим Хорн, председател на фондация „Хайлигенберг Югенхайм”. Хилядолетната история и културните традииции на България представи президентът на Сдружението за поощряване връзките между Германия и България д-р Зигрун Комати.

С голям интерес бе посрещната презентацията на Карлово и общината, представена от д-р Емил Кабаиванов. Залата аплодира Велина Иванова за изпълненията й на автентични български народни песни под съпровод на музикантите Николай Таслаков /гъдулка/, Дончо Загорев /гайда/, Али Келов /тамбура/ и Марин Чалъмов /тъпан/.

Организаторите благодариха на кмета на Карлово с пожелание двустранните контакти да се задълбочават и развиват все по-интензивно.

/По информация и снимки на Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче