Секции

26 April 2024 14:35

Обща национална стачка блокира Гърция

Обща 24-часова стачка блокира Гърция, като протестиращите работници и служители в държавния сектор искат увеличаване на минималната заплата и намаляване на данъците след години на икономии. Под три спасителни програми, последната от които приключи този август, гръцките правителства орязаха на няколко пъти заплатите и пенсиите и повишиха някои данъци. В Атина хората направиха шествие по централните улици.

Георгиос Анагостопулос – пенсионер:

„Борим се да си върнем всичко, което взеха от нас. Оцеляването е трудно. Как е възможно пенсионер да не може да купи един шоколад за внучето си и да излиза на улиците, за да протестира за това?“

Най-силно засегнат от стачката е транспортът. Не се движи нито един влак в страната. Всички фериботи и кораби останаха на котва, а докерите се включиха в протести във всички пристанища.

Метрото и градската железница в Атина също не се движат, както и автобусите в Солун.

В ефективните протестни действия участват лекари, учители, държавни служители и работещите в общините.

Исканията на протестиращите са за по-високи заплати и пенсии, мерки за борба с безработицата, повече средства за здравеопазване и образование, както и подкрепа към фермерите. Стачката се провежда в знак на протест срещу проектобюджета за 2019 година, който се обсъжда в парламента.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче