Секции

25 May 2019 06:04

Работна среща с вицепрезидента Илияна Йотова проведоха кметът д-р Емил Кабаиванов и народният представител Веска Ненчева

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и вицепрезидентът Илияна Йотова проведоха работна среща на 5 декември 2018 година, в която участва и народният представител от Пловдивски регион Веска Ненчева.

Състоянието на вилата на Евлоги Георгиев в Карлово и на къщата в украинското село Задунаевка, в която е живял Ботев, бяха акценти в разговора, иницииран от вицепрезидента.

Възстановяването на знаковата сграда – вилата, дарена от Евлоги Георгиев, е първата инициатива в националната кампания „Българската памет за будителите”, обявена от Илияна Йотова през ноември 2017 г. в Карлово. За да стане възможно реставрирането на обекта, той трябва да придобие статут на паметник на културата от национално значение – условие, необходимо при кандидатстване с проекти по оперативните програми на ЕС след 2020 година. За цялостен ремонт и към настоящия момент се търси финансиране по различни програми и фондове, каза вицепрезидентът. Д-р Кабаиванов съобщи, че български и френски специалисти са извършили обстоен оглед на сградата и имат готово предложение за нейното укрепване. Кметът увери, че ръководството на община Карлово ще осъществи също идеята за партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски”, чиято основна сграда е дарение от карловските братя Георгиеви. Пред вицепрезидента, д-р Кабаиванов благодари на министъра на туризма Николина Ангелкова за предложението й, след реставриране на вилата, тя да бъде включена в международни туристически маршрути.

Обсъдено бе превръщането в действащ български музей на къщата, в която е живял Христо Ботев в бесарабското село Задунаевка. В дома могат да бъдат изложени автентични експонати от българската история, култура и бит със съдействието на Национален музей „Христо Ботев”. Вицепрезидентът и карловският кмет считат, че това е особено важно за нашите сънародници в Украйна, които съхраняват традициите и обичаите ни до днес.

/По информация и снимка на Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Купувате ли често готова храна?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче