Секции

29 March 2024 08:12

Историците Виктор Комбов и Даяна Методиева от НМ „Васил Левски“ гостуваха на две български училища във Великобритания

Историците Виктор Комбов и Даяна Методиева от Национален музей „Васил Левски“ в Карлово гостуваха на две български училища във Великобритания - Българското училище "Иван Станчов" към Посолството на Република България в Лондон, където бяха топло посрещнати от директора Снежина Мечева и д-р Валентина Александрова и Българското училище "Слово" в Оксфорд.

Ученици от 5, 6 и 7 клас имаха възможността да научат повече за Апостола на българската свобода Васил Левски чрез специално разработен за тях интерактивен урок. Накрая те зададоха своите въпроси към гостите от Карлово. В изнесената от музея детска работилница, българските деца изработиха картички с образа на Левски, Раковски и други национални герои. Те гледаха документален филм за живота на Апостола.

След срещите д-р Валентина Александрова написа във фейсбук: Има инициативи, които заслужават всяка минута усилия и труд. Една такава инициатива успяхме да осъществим в БУ„Слово“ в Оксфорд, като последвахме примера на БУ„Иван Станчов“ към Българското посолство в Лондон. По покана на тези две училища наши гости бяха младите историци Виктор Комбов и Даяна Методиева от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Искахме учениците не само да получат или затвърдят знания за великия българин, но и да им предоставим шанс да сътворят нещо, което да оживи образа на този обичан и уважаван национален герой, да го доближи до тях така, че никога да го забравят.

Виктор и Даяна определено са хора, които обичат работата си и живеят, мислят и мечтаят чрез нея. В рамките на 3 дни, първо в Лондон, а после и в Оксфорд, те разказваха, мотивираха, обясняваха детайли от своите презентации, отговаряха на въпроси, правиха картички с печати заедно с учениците, оцветяваха... С точно премерени фрази и обикновени думи, разбираеми и за най-малките ни ученици, някои от които дори не говорят добре български, младите гости от Карлово представиха живия образ на Апостола на свободата. Благодарни сме им за това!

След емоционалната среща на представителите на музея с нашите ученици, ние се надяваме, че сме успели да посеем и в тях зрънцето на национална гордост и интерес към българската история. Надяваме се също много от тези деца да смогнат посетят Карлово и музея на Васил Левски през някое от следващите лета... Ако го направят, ще знаем, че сме изпълнили успешно мисията си!

/Снимки: НМ"Васил Левски"/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче