Секции

20 April 2024 03:17

Месец остава до откриването на Европейска столица на културата в Пловдив

Почти месец остава до официалния старт на най-мащабното културно събитие у нас – Пловдив европейска столица на културата 2019. В града тече трескава подготовка. За откриващото събитие което е на 12 януари Пловдив се кани да посрещне близо 80 000 гости. Хотелите са пълни от месеци. Предприемчив бизнесмен пък вече брандира здравословни бонбони с логото „Пловдив 2019”.

След 141 години Пловдив отново става столица, този път на културата. Заедно с италианския град Матера, Пловдив ще определя културния дневен ред на Европа през следващата година. Стартът ще бъде даден с мега спектакъл на 12 януари . Грандиозна сцена, ще бъде издигната на самия булевард „Цар Борис Трети Обединител“, като движението там ще бъде спряно още от 27 декември.

Немски специалисти са авторите на проекта по откриването на събитието , на стойност от почти 2 милиона лева.

Кирил Велчев – директор фондация „Пловдив 2019”:

„В тази програма искаме да се включат всички хора от града. Това е и мотото „Заедно“ – разбира се. На сцената очаквам да се качат 1500 участника. 300 души които са хорови изпълнители, 200 кукери, които ще дойдат в Пловдив. Няколко десетки музиканти ще се качат. Кои са? Това е един от най-често задаваните въпроси – кои бъдат звездите на това събитие? Концепцията не е била да търсим едно или две световни имена, а точно обратното. – град Пловдив и региона, за да може те да участват в това събитие. Но началото ще даде Теодойсий Спасов, Валя Балканска, 30 гайди, и 1000 пловдивчани доброволци ще участват чисто символично и ще помахат на хората.“

В спектакъла арменски, еврейски и ромски хор ще поздрави гостите– като едно живо доказателство на мотото на събитието „ЗАЕДНО”. Организаторите обещават и пищна заря от звук и светлина, както и над 1000 ВИП гости от страната и чужбина . Мерките за сигурност ще бъдат драконовски.

Пловдив 2019 ще отдаде почит и на своите родни творци. На 7 януари се открива мащабна ретроспективна изложба на художника Кольо Карамфилов. Събитията от календара на Пловдив 2019 са стотици през цялата година. Около 80 000 души се предвижда да присъстват на откриването. В Пловдив хотелиери и ресторантьори очакват отговорно този момент.

Тони Симидчиева хотелиер:

„Според мен Пловдив отдавна е европейска столица на културата и се е сбъднала тази европейска столица на културата, защото Пловдив е богат със своите артисти, художници, писатели, поети. Тук духа си е артистичен от руините, които виждате. Очакваме с нетърпение да видим, как града ще стане популярна туристическа дестинация, защото идеята е точно такава – да се вложат средства, за да се популяризира града като дестинация, да се възбуди интереса на съседните страни, които биха идвали за опера или интересен концерт. Имаме примера от Hills of the Rock, градът беше пълен и се пукаше по шевовете.“

Вкусен и здравословен – такъв спомен от Пловдив пък ще отнесат със себе си гостите на Пловдив 2019. Вече са в производството специалните бонбони с логото на събитието.

Ивайло Проданов ресторантьор:

„Брандирам ги, за да мога да покажа на всеки един гост на Пловдив, на всеки един турист, който е дошъл за европейска столица на културата, един продукт, който е здравословен. Наш продукт, произведен с много любов, да си го отнесе в страната или в града, в който е бил, за да опита част от Пловдив.“

През 1999 -та, 8 години преди България да стане член на ЕС, Пловдив беше включен в съпътстващата програма на Европейска столица на културата. Тогава писателят Александър Секулов отговаря за събитието.

Александър Секулов драматург, писател:

„Аз си спомням две неща – безкрайното отрицание, преди да се случи тази малка програма на ЕС, тоталното недоверие, по това си приличаме 20 години по-късно, това е едно и също. Това беше много силно,изключително политизирано, идентично с това, което се случва в момента. За политически цели се размахваха против и за. И другото, което си спомням много силно, е страшната носталгия, когато това свърши и всички започнаха да казват, е това няма ли да се повтори. Ето, повтори се! Горе- долу сега ще стане по същия начин. Ще е много хубаво обаче, ако Пловдив не пропилее този организационен опит, който вече има. С комуникации, международни организации, Трябва да се трансформира фондацията, по някакъв начин, който да работи за Пловдив.“

Пловдивчани разбира се имат критики, казват че програмата на Пловдив 2019 е разпиляна и че не могат да се ориентират измежду събитията. Чудят се и как сред ремонтите, които усилено текат в града ще посрещат гостите? Но въпреки това тук оптимизмът надделява и очакванията от Пловдив 2019 са големи.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче