Секции

18 May 2024 08:29

Историческият музей в Карлово с ново издание на книга за живота на Ботьо Петков

Ново издание на книгата „Ботьо Петков“ с автор Атанаска Петкова-Нанева издава Историческият музей в Карлово.

Името на Ботьо Петков се е наложило като име на достоен баща на велик син. Цялостната дейност на Ботьо Петков обяснява обстоятелствата, при които израства, учи и се формира младия Ботев като личност, поет и революционер. Заслугите на Ботьо Петков в българската история са безспорни.

Отразявайки подвига на Ботевата чета, цариградският кореспондент в-к „Голос“ пише, че воеводата е син на писател. Признанието на заслугите на Ботьо Петков- уважението, с което се споменава сред одеските и букурещките българи, в консулските доклади на Найден Геров, в редакциите на вестниците „Цариградски вестник“, „Дунавски лебед“ и дори във в-к „България“. Той е горещ патриот и виден общественик, един от първите руски възпитаници, активен участник в борбата за църковна независимост, със съществен принос в изграждането на новобългарския език, значими са неговите преводи за националното ни пробуждане, както и връзките му с революционния кръг на Раковски. Всичко това е доказателство за значимостта на жизнения му път.

Установил се в Калофер, спечелил уважението на жителите му, през 1845 г. се задомява за Иванка Ботева. Достойната съпруга на Ботьо Петков в продължение на двадесет и три години дели с него радости и скърби и понася безброй лишения, но до смъртта си с гордост се подписва „Иванка учител Ботева“.

Във своята фейсбук страница, екипът на Исторически музей- Карлово споделя още: „ Тази книга е нашият скромен подарък за Коледа. И ако се спряхме точно на нея, то бе не само от желанието да припомним и възкресим личността и делата на пламенния родолюбец, но и водени от вярата, че тези добродетели не са потънали в забвението, а могат да бъдат и днес силата на нашето време.“

/Снимка1: Общински исторически музей-Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче