Секции

25 April 2024 16:17

Минималната заплата през 2019 г. обсъждат социалните партньори

Каква ще бъде минималната заплата и пенсия догодина, решава Националният съвет за тристранно сътрудничество. Бизнесът, правителството и синдикатите ще обсъдят проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Внесеното за разглеждане предложение предвижда ставката за нощен труд да стане 2,55 лв. на час. В момента надницата е 25 стотинки или 1,75 лева за 7-часова нощна смяна, като тази цена не е променяна от 10 години насам. По данни на КТ „Подкрепа“ хората, на които се налага да работят нощно време са около 400 хиляди души. Затова синдикатът предлага ставката да е половин процент от минималната или пък от основната заплата на служителя. Ако това искане бъде прието, час нощен труд би струвал най-малко 2,55 лева при минимална заплата за следващата година от 560 лева. Според бизнеса обаче ставката трябва да е различна за всеки отрасъл. Те са против нощният труд да бъде обвързан с минималната работна заплата. Сред спорните теми на заседанието ще бъде и вдигането на минималната заплата от 510 на 560 лева догодина. Бизнесът за поредна година е категорично против увеличението и настоява минималната заплата да се договаря по браншове между работодателите и синдикатите. От Асоциацията на индустриалния капитал в България предлагат като компромис и през 2019 г. минималната заплата да остане 510 лв. за 15 бранша, в които работят 330 хил. души.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност.


Шопенхауер