Секции

25 April 2024 20:38

Читалището в Куртово завършва 2018г. с успешно реализирани проекти

НЧ „Пробуда-1933“-Куртово завършва годината с два успешно реализирани проекта и в трескава подготовка на следващия спечелен проект. Успешно бе реализирана втората част на проект „ По стъпките на Апостола“, финансиран от Сдружение „Платформа Агора“. Децата от клуб „Родолюбие“ събраха исторически факти, легенди и предания за селото от възникването му до днешни дни от срещи с най-възрастните жители. Тази информация е отпечатана в брошура, за да се запази за идните поколения. Брошурата ще бъде коледен подарък за всички жители на селото. Децата и младежите събраха и стари, битови носии, инструменти на труда, използвани от нашите предци, но вече излезли от употреба като: сърп, паламарка, вретено, чекрък, хурка, стан и др., с които е уредена музейна експозиция в сградата на читалището.

Читалищната библиотека бе една от избраните от Министерството на културата в конкурсната сесия по Програма „Българските библиотеки –съвременни центрове за четене и информираност- 2018 г.“ С финансовата подкрепа на Министерството бе подновен фондът на Библиотеката със 168 нови интересни книжки за малките и големи читатели. До момента фондът на библиотеката бе набран само и единствено от дарения на книги от хора с големи сърца от страната и чужбина. Планира се да бъде разширена библиотеката, за да могат да се съберат всички нови книжки.

Читалище „Пробуда-1933“ ще се включи в културната програма на „Пловдив – 2019“ с организиране на Фестивал на обредните хлябове и пити - месим, за да се смесим и забавляваме“ , финансиран от Фондация „Пловдив -2019“. Фестивалът ще се проведе на 22.06.2019, когато ще се състои празникът на селото и на местната църква. На този фестивал ще бъдат поканени хора от цялата страна, които проявяват интерес към приготвянето на обредни хлябове и питки. Гостите ще могат да се включат в уъркшоповете за замесване на хлябове и питки на открито, рисуване върху брашно, изработване на сувенири от тесто, с което ще се покаже, че пред хляба всички са равни и месенето е терапия за душата. Също така ще бъде организирана изложба базар на обредни хлябове, питки, баници и традиционни храни и сувенири, които ще бъдат разпродадени на благотворителен търг. Набраните средства ще бъдат използвани за организирането на следващия фестивал. По време на фестивала ще има много музика, песни и танци, като гостите също ще могат да се включат в програмата със своите изпълнения.

/По информация и снимка на НЧ „Пробуда-1933“-Куртово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче