Секции

23 April 2024 09:02

Сигналите за нередности в търговската мрежа се увеличават с 10 % по празниците

Не бива да се поддаваме на еуфорията около предпразничното пазаруване, а да внимаваме за това кой и какво ни предлага като стоки и услуги. Така ще си спестим неприятни моменти и разочарование, когато купеното не се окаже това, което сме си представяли, посъветва пазаруващите председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Димитър Маргаритов – председател на КЗП:

„Колкото и да е напрегнато, колкото и да не обръщаме внимание на всичко, когато става дума за пари, за цени – да съпоставяме цени, да съпоставяме различните оферти и да преценяваме и да взимаме информираното си решение именно на тази база. Не винаги големият процент намаление е гаранция за изгодна сделка“.

Около Коледа и Нова година и непосредствено след това сигналите от потребители в Комисията се увеличават.

Димитър Маргаритов – председател на КЗП:

„Най-често се оплакват от нелоялна търговска практика – че някой се опитал да ги измами с дали с фалшиво намаление, дали с това, че е продал някакъв подаръчен комплект от стоки, които поотделно могат да се купят на по-ниски цени“.

Друг проблем, с който се сблъскват потребителите, особено около Нова година, е дали обещаните условия за почивка съответстват на реалността. Затова трябва да се пази цялата кореспонденция със съответния хотел и да се прави проучване дали примамливата оферта не е прекалено добра.

Димитър Маргаритов – председател на КЗП:

„Веднага трябва да видим дали има координати, първо, ако ги няма това само по себе си е нарушение. Ако ги има, да се свържем, да зададем няколко контролни въпроса на този, който ни предоставя въпросната почивка, да го питаме: Ама наистина ли паркинга е към хотела, а не е през три преки, или спа-центъра точно във вашия хотел ли е, или ресторантът, в който ще бъде празничната програма – да не се окаже, че ние сме в мазето, а програмата върви на втория етаж“.

Трябва да се внимава и при купуването на подаръчни ваучери, допълни Димитър Маргаритов. Освен това на каква сума са и какъв е срокът, в който те могат да се ползват. Важно е да се пита и дали важат за стоки с намаление.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче