Секции

07 May 2024 05:47

Коледа е най-съкровеното време от годината

Коледа е най-съкровеното време от годината, в което всеки човек се изправя сам пред себе си и си дава равносметка за изминалата година.

Старата българска традиция казва, че в деня на 25-и декември – точно на Коледа – се коли специално угояваното за празника прасе. Днес може да спазим тази традиция и да си сготвим свинско за коледния обяд, купено от магазина.

Преди коледния ден се спазва строг пост в продължение на 40 дни, в които месо не се яде. Затова свинското месо е чакано и желано във всеки дом.

Традицията задължително включва посещение на коледари. Коледуването става през нощта между Бъдни вечер и сутринта на Коледа. Коледарите имат силата да изгонят всички зли духове и именно затова те преминават през тъмната част на денонощието от къща на къща. В песните им има наричания за здраве и берекет, а стопаните ги посрещат и ги даряват. Има различни песни, които се изпълняват при коледуване, но всички те са посветени на наричането за здраве и берекет през новата година.

Обичайно е домакините да даряват коледарите с „колаче“. Това е тестено изделие, което се прави от брашно, като се оформя в кръг с дупка по средата. Често се поставя върху коледарката – специална тояга, която коледарите носят, когато обикалят по къщите. Традиционното облекло на коледарите включва дебели и топли ямурлуци – специални дрехи, произвеждани ръчно от вълна и козина по вече забравена технология.

И днес на Коледа хората си гостуват, подреждат богати трапези, ядат пият и се веселят.

Традицията повелява, че в нощта срещу Коледа небето се отваря и се изпълняват най-съкровените желания.

Пожелайте си нещо в коледната нощ – желанията се сбъдват!

/Снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче