Секции

28 March 2024 20:35

Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот отчете дейността си за миналата година

В отчета си за 2018 година, екипът на къща музей „Иван Вазов“ отбелязва, че запазва и продължава своята основна дейност по издирване, изучаване, събиране, съхранение, документиране и популяризиране на движимите културни ценности, свързани с живота и творчеството на Патриарха на българската литература и град Сопот.

Близо 45 000 посетители са посрещнати през изминалата година в къща музей „Иван Вазов“, Радино училище, Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ и Дядо Стоянова воденица.

През 2018 година бе направен ремонт на фондохранилището на къщата музей и е закупено оборудване. Извършило се е отделяне на неидентифицирани и неинвентаризирани културни ценности, както и на материалите, които нямат отношение към експозиционната дейност на музея от движимите културни ценности, които музеят притежава. В музея е назначен и фондохранител, който носи и отговорност за правилното съхранение на музейните материали според техните видове и за охраната им във фондохранилището.

Изготвени и одобрени са актуални описи на движими културни ценности, изложени в КМ „Иван Вазов“, Радино училище, Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“ и Дядо Стояновата воденица.

В музея е обособен Научен архив, съгласно нормативните изисквания, както е и закупена подходяща техника, с която да извършва научната обработка на движимите културни ценности. За да бъдат запазени инвентарните книги, те са дигитализирани.

В отчета е констатирано, че в къща музей „Иван Вазов“ е нямало извършена идентификация на нито една културна ценност, която музеят притежава. През 2018 година специалисти от РИМ – гр. Шумен са извършиха идентификация на културни ценности, които музеят съхранява (част от тях са заведени в инвентарната книга през годините). Незаведените културни ценности са идентифицирани от музейните специалисти и са изготвени експертни решения.

В къща музей „Иван Вазов“ е направена и паспортизация на 300 движими културни ценности. Подменени са поставените камери за видеонаблюдение и са сложени уведомителни табели за това. Видеонаблюдение е монтирано и в Радино училище и Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“. В тези обекти са монтирани и пожароизвестителни инсталации.

През 2018 г. в къща музей „Иван Вазов“ е проведена Национална научна конференция „Детето, децата, детството (етнокултурни аспекти)“, гр. Сопот, 1-2 юни 2018 г. , съвместно с Център за Етнология и Културна антропология към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Свои доклади и презентации са представили 30 университетски преподаватели, музейни служители и учители, сред които директорът, уредникът и музейният педагог на Къща музей „Иван Вазов“. Предстои издаване на сборник с материалите от конференцията.

Директорът и уредникът на музея са участвали в различни конференции в цялата страна (международна научна конференция на тема "Герои. Идеи. Събития.", гр. Тутракан, 7-8 юни; националната научна конференция „България в Голямата война 1918“, гр.Плевен, 20-21 септември; национална научна конференция, посветена на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев, гр. Калофер, 27 септември 2018 г.; научна конференция „Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм“, гр. Габрово, 4-5 октомври 2018 г.; международна научна конференция „Музейните и архивните фондове – места на памет", гр. Кюстендил, 4-6 октомври).

В отчета се отбелязва, че за нуждите на детската школа по занаяти „Майсторчета“ и идеята за детски пленер по занаяти, е спечелена парична награда от фондация „Америка за България“. Поддържат се 3 уеб сайта, 4 фейсбук страници, 1 ютуб канал, 1 туитър и инстаграм профил. Създадена е видео платформата – MUSEUM VLOG. Заедно със СУ „Иван Вазов“ е заснет видеоклип, посветен на генерал Георги Вазов – победителят от Одрин. Отпечатани са 500 броя нови брошурки /По стъпките на Вазов и неговите герои/. Изработени са рекламни материали и е реализирано участие с информационен щанд в „Салон на музеите“, НДК – София, на който е представена къща музей „Иван Вазов“ делегати от Европейската комисия.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче