Секции

26 April 2024 08:59

Карлово отбелязва 141 години от Освобождението си на 8 януари

Карлово ще отбележи 141 години от Освобождението си от турско робство на 8 януари. Община Карлово организира честване на бележитата годишнина.

Програмата включва от 11:00 часа поднасяне на цветя пред паметната плоча на Пулевата къща, където се е намирал щабът на ген.Карцов. Ще бъдат произнесени слова за паметната дата и действията на руските войски и българските опълченци през далечната 1878 г. при Освобождението на града.

От 11:20 часа граждани и гости на Карлово могат да се включат в шествието по ул.“Васил Левски“ и ул.“Ген.Карцов“.

Военният церемониал и поднасяне на венци и цветя на паметника на ген. Павел Карцов е от 11:40 часа.

В началото на 1878 година около 6000 руски войници и български опълченци превземат при изключително тежки условия Троянски проход, за който се е смятало, че не може да бъде превзет при зимни условия. Генерал Карцов, който по това време се намира в Кърнаре, научава, че в Карлово няма турски войски. Отрядът на есаул Шаров се явява съвсем неочаквано в града и пленява знамената на известния главорез Тосун бей.

Генерал Карцов е посрещнат тържествено от цялото население на Карлово. След благодарствен молебен в църквата “Св. Николай” руските офицери и войници са разквартирувани из града.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче