Секции

24 April 2024 01:48

Сопот чества 159 години от рождението на ген.Георги Вазов

С тържествена церемония в Сопот бе отбелязана 159-годишнината от рождението на ген. Георги Вазов.

Слово за бележития българин произнесе Борислава Петрова – директор на къща музей „Иван Вазов“. „Да не забравяме неговите напътствия и поуките, които ни е завещал “ – апелира в изказването си и о.з.полк. Божидар Бабунов – председател на СОСЗР „Ген. Владимир Вазов“- Сопот. В тържествената церемония взеха участие също духовият оркестър и представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Сред официалните лица на събитието бяха Николай Новаков- зам.-кмет на община Сопот, бриг. ген. Пламен Йорданов- командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Димитър Мерудийски – началник на Военно формирование 22680, полковник Антон Мерудийски – председател на СОСЗР “Васил Левски“- Карлово, бивши и настоящи военнослужещи, общински съветници и граждани.

Бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност пред делото на ген. Георги Вазов.

Той е роден на 17 януари (5 януари стар стил) 1860 г. в многолюдното семейство на Съба и Минчо Вазови. Брат е на Патриарха на българската литература Иван Вазов, на лекаря Кирил Вазов, на генерал-лейтенант Владимир Вазов, на политика Борис Вазов. Баща е на режисьора Александър Вазов и чичо на политика Иван Вазов.

През 1873 г. Георги Вазов завършва взаимното училище в родния си град. През есента на 1874 г. постъпва в 3 гимназиален клас на Априловската гимназия в Габрово, но през 1876 г. заради възникнал бунт е изгонен от гимназията и се завръща в Сопот. Градът не въстава по време на Априлското въстание, но сопотненци са свидетели на зверствата на башибозука.

След потушаването на въстанието през есента на същата година Минчо Вазов решава да изпрати сина си Георги в Олтеница, Румъния при брат си Кирил. Там той остава една година и учи в българското училище.

По време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Георги Вазов работи като писар в руската администрация в Свищов.

През пролетта на 1878 година под ръководството на губернатора на Свищов Найден Геров се провежда конкурс, благодарение на който 10 момчета имат възможност да учат в Одеското юнкерско училище в Русия. Един от тях е и Георги Вазов.

По-късно заминава за Санкт Петербург, където първоначално учи в Инженерното училище, а след това продължава обучението си в Николаевската военна академия.

Взема участие в Сръбско-българската война, награден е с орден „За храброст“ IV степен.

При започването на Балканската война през есента на 1912 г. Георги Вазов е назначен за началник на военните съобщения и транспорта. Става военен губернатор на Лозенград, а след това е началник на Източния сектор при Одрин, който ръководи и по време на настъплението на съюзническите войски два месеца по-късно. Тогава Одрин е превзет. За участието си във войната генерал Вазов е награден с орден „Св. Александър“ II степен.

След започването на Междусъюзническата война през 1913г. Георги Вазов е назначен за министър на войната в правителството на Стоян Данев и в правителството на Васил Радославов и е повишен в генерал-лейтенант.

От 1915г. до 1919 г. е общински съветник в София.

През 1919 година генерал Вазов обнародва спомените си „В пустините на Средна Азия“. Той е автор на десетки статии в областта на военното дело.

/Снимки от събитието са публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче