Секции

25 April 2024 03:15

В Калофер тържествено бе отбелязана 171-годишнина от рождението на Христо Ботев (видео)

С митинг-поклонение бе отбелязана днес 171-годишнина от рождението на българския национален герой Христо Ботев. В него се включиха народни представители, кметове, общински съветници, военни, общественици, граждани и гости на Калофер.

Честването започна с военен ритуал на представителната рота и духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада и слово на вицепремиера Марияна Николова пред паметника на поета революционер в музейния комплекс. „Без емоция не може да се говори за Ботев“ - подчерта Николова. „Когато носим частица от неговото родолюбие, това ни прави по-добри българи“.

Ретроспективно изказване за делото на бележития българин направи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов на площада в Калофер пред мемориалния комплекс. „Днес ние трябва да се чувстваме горди, че сме българи.“- каза той и още „Христо Ботев направи възможно духовното обединение на българите у нас и в чужбина.“

Тържествената реч по повод 171 години от рождението на Христо Ботев бе на вицепрезидента Илияна Йотова. „Любовта към родината и достойнството означава Ботев. Той е съхранен завинаги в съзнанието на българина. Без свобода, Ботев е бил свободен.“ – заяви Йотова и отбеляза, че днес говорим за единение, а сме по-разединени от всякога. Затова често трябва да препрочитаме написаното от Ботев, защото няма място за полуистина и полувяра. „Той записа завинаги името си в българската история. Да осъществим мечтата на Ботев за силна и просперираща държава. И на Богоявление да си пожелаем да бъдем силни българи.“-подчерта в заключение вицепрезидента Илияна Йотова.

Митингът поклонение завърши с поднасяне на цветя и „ Гирлянд на славата“ на паметника на героя в мемориалния комплекс.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче