Секции

28 March 2024 19:45

На Ивановден в Сушица къпаха булките за здраве

На Ивановден булките в Сушица се къпят в коритото на Дръндевата чешма за здраве, плодородие и берекет.

Обичаят е древен и се нарича „Къпанак“. Предният ден младите мъже запушват коритото на чешмата, за да се напълни с вода, а всяка невеста приготвя вкъщи носията, която е традиционна за ритуала. Тя включва черен сукман, бяла кърпа с редици, бели чорапи и терлици, с които жената отива до чешмата. На кръста, вместо престилка и чапрази, се връзват бели кърпи. После придружена от своите кумове и оркестър булката отива на чешмата. Тук тя застава на изток, прекръства се, хвърля вода през двете си рамена, след което кумовете с бакърено менче я изкъпват.

Тази година първа в обичая се включи Лилия Нейкова. „Сестрата на моя съпруг Лазар е Иванка Титова“- сподели тя, „миналата година беше първата, реших да я последвам за здраве и късмет“. След нея във водите на Дръндевата чешма влязоха Галя Нейкова и именичката Иванка с малкия й син Радослав Титов. „Света Богородица да Ви пази и закриля“ – пожела и дари иконата на Божията майка с Младенеца на първата окъпана булка кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той за пореден път уважи уникалната традиция на квартал Сущица и беше потопен за здраве в коритото на чешмата. Сред официалните лица на събитието бяха Анастасия Чолакова - зам-председател на местния парламент, и общински съветници.

В празника, организиран от читалището в Сушица, се включиха и много желаещи. След като се окъпаха булките и хвърлиха вода от менчето по присъстващите за здраве, в коритото на Дръндевата чешма влязоха те, а след това дружно се хванаха на мегданското хоро.

/Снимки от събитието са публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче