Секции

28 March 2024 13:41

Карлово почете 141 години от Освобождението си

В Карлово с военен ритуал пред Пулевата къща на духовия оркестър и представителната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада започна тържественото отбелязване на 141 години от Освобождението на града от турско робство.

„ В историята на всяка страна има значими събития. Освобождението на Стремската долина и Карлово е едно от тях за България.“ – каза в словото си Мария Деянова – директор на Историческия музей. Тя отбеляза, че превземането на Троянския проход е едно от най-важните сражения в Руско-турската освободителна война. Нелеката и отговорна задача се пада на ген.Павел Карцов. Участие вземат шест хиляди руски войници, много български четници и доброволци. Битката продължава пет денонощия. Стремската долина е освободена на 8 януари 1878г. Карлово посреща своите освободители. Ген. Карцов и неговият щаб са настанени в Пулевата къща. Честването на Освобождението датира още от началото на миналия век. Признателните жители на Карлово издигат и паметника на ген. Карлово. „Днес свеждаме глави на признателност пред подвига на всички, дали живота си в името на свободата“ – подчерта Мария Деянова.

Отбелязването на бележитата годишнина продължи с тържествено шествие от Пулевата къща по ул.„Генерал Карцов“, по която са преминали основните руски войски, освобождавайки града.

Шествието завърши с военен церемониал и поднасяне на венци и цветя в знак на почит пред паметника на генерал Карцов, който се намира в западната част на града.

Сред официалните лица бяха д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, Веска Ненчева – народен представител, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, общински съветници, ученици, бивши и настоящи военни и много граждани.

/Снимки от събитието са публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче