Секции

25 June 2019 18:43

Клисура чества 141 години от Освобождението си

Клисура чества 141 години от Освобождението си. Затова 10 януари е паметна дата в историческите хроники за града.

През 1878 година на тази дата генерал Комаровски победоносно влиза и освобождава Клисура със своя отряд. "...Клисурци, които ги причакали още от височините, били първите им помощници, разчиствали преспите, насипвали стръмния и опасен път с пясък,за да смъкват оръдията на руската артилерийна бригада. Гостолюбива Клисура свенливо поглеждала из развалините, сякаш слънце я огрявало. Незапомнено, невиждано от вековете – студ, дърво и камък се пукали, а на клисурци било топло и светло като никога. Топели се от радост в прегръдките на освободителите си. Срамували се от беднотията си сега, но от сърце разтворили вратите на схлупените си колибки за скъпите си гости. Докато траяло няколкодневното гостуване и песен се родила: ПУСТИТЕ КЛИСУРЦИ, СТАНАЛИ МОСКОВЦИ....." от книгата "Пустите Клисурци" на Христо Енчев.

Ген Комаровски бил настанен в дома на Червенакови – първата къща, построена след опожаряването на града през 1876 година.

/Снимки: Кметство Клисура/

Днес Ви питаме:

Бихте ли почивали на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Доближиш едно добро до друго толкова плътно, че между тях да не остане ни най-малка междина – това наричам да се наслаждаваш на живота.


Марк Аврелий