Секции

18 April 2024 18:05

Навършват се 141 години от Освобождението на Сопот

На 13 януари се навършват 141 години от Освобождението на Сопот. Красивият град има изключително тежка съдба по време на Руско-турската война. Сопот е опожарен през 1877 г., а населението му избито или прогонено. От близо петхилядно население към оня момент над 900 души са избити и измрели от глад и болести само за 6 месеца. Следва повторното освобождаване на града. Отрядът на ген.Павел Карцов влиза победоносно в Сопот. За него руският пълководец по-късно пише :

"Трудно е да си представи човек какво са направили от него турците. Сега Сопот с двете си разрушени черкви представляваше площад от обгорели развалини, в който не е останал камък върху камък". За трогателните сцени по посрещането, генералът казва:

"Облечените в черни дрехи... говореха нещо, покланяха се, с вълнение ни стискаха ръцете, гладиха шиите на конете и като деца едновременно плачеха и се смееха от радост."

По този повод в Библиотеката при НЧ“Иван Вазов – 1871“ в петък се проведе открит урок с ученици от ІV клас на НУ "Неделя Петкова" в Сопот. Библиотекарите запознаха учениците с факти и събития около Освобождението на града. Всички изразиха преклонението си пред героизма на освободителите, а също и на българските опълченци, като 57 от тях са от Сопот. Сред имената са тези и на: поручик Аврам Гуджев, унтерофицерите Константин Капанов, Матей Андреев, Николай Слепов, Петър Минков, Христо Хаджикирков, редниците Димитър Слепов, Кирко Слепов и Христо Попов.

/Снимки: НЧ“Иван Вазов – 1871“/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки път, когато се почувстваш изгубен, си спомни за всеки, който някога те е обичал, за всяка сбъдната мечта, за всеки пълноценно изживян слънчев ден и след това си представи колко още такива спомени те чакат зад ъгъла.