Секции

25 April 2024 20:16

Търсят бедстваща птица, видяна в Карлово. Тя е от застрашен от изчезване вид, който досега не е регистриран в България

Търсят бедстваща птица от застрашен от изчезване вид, видяна в Карлово- съобщиха за Карлово Тв от Природозащитен център „Дуранкулак”. Става въпрос за Плешив ибис (Geronticus eremita) - вид птица от семейство Ибисови.

Птицата е заснета случайно през вчерашния ден. Тя е с големина на дребна черна пуйка, около 80 см, но има характерен дълъг извит клюн. Птицата е бедстваща. Има цветни пръстени на двата крака и допуска съвсем близо поради изтощеност. Ако някой я намери, трябва да се подхрани или с бели червеи от някой риболовен магазин, или с някаква друга естествена храна (мишки, прясна риба), но не с хляб, солено месо и солена риба.

Най-вероятно птицата произлиза от австрийски проект за реинтродукция на вида в Алпите, където е изчезнал преди три века. Тя е изключително застрашен вид, от който единствената дива популация е останала в Мароко. Сирийската популация е изчезнала покрай войната в Сирия. У нас видът не е регистриран досега.

Всеки, който има информация по случая, може да се свърже със Спасителен център в Стара Загора (телефони за връзка: 042 60 77 41; 0886 57 00 53 )или с Природозащитен център „Дуранкулак”(телефони за връзка: 0887308753; 0879455996). Карлово Тв продължава да следи случая.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всичко почива в крайна сметка на факта, че всеки може да разбере онова, което е единосъщностно с него.


Шопенхауер