Секции

28 March 2024 20:19

Екип на Зелени Балкани: Благодарение на съдействието на карловските военни и на публикацията в Карлово Тв е намерен бедствашият северен ибис

Бедстващият северен ибис бе намерен от карловски военни в 61-ва Стрямска механизирана бригада днес. Младши сержант Кирил Нончев и редник Иван Узунов са имали информация, че птицата се търси в резултат на публикацията на Карлово Тв по подаден сигнал на Павел Симеонов от Природозащитен център „Дуранкулак”. След като птицата е била хваната, от Карловската бригада се свързаха с редакцията на Карлово Тв и със Спасителния център за диви животни с цел предаване й и осигуряването на подходящите грижи. Екипът от Зелени Балкани Градимир Градев и д-р Руско Петров реагираха веднага и дойдоха на място в Карловската бригада. Карлово Тв също присъства при предаването на птицата и разговаряхме с екипа.

- Каква точно е птицата?

Градимир Градев:

- Птицата, за която си говорим, е северен блестящ ибис. Изключително рядка птица. Според някои изследователи, в света има до 250 инвидида, според други – до 500. Птицата е изчезнала от Европа през 17 век, най-вероятно поради прекомерен лов. За тази птица се получи информация преди няколко дена, местни хора ни информираха и нас, че е наблюдавана в района на Карлово. Въпреки няколкото посещения на терен по описания на мястото, където е птицата, ние от Зелени Балкани и наши колеги не успяхме да я намерим къде е. Карлово Тв като медия също сте получили информацията и сте я разпространили. В резултат на всичко това днес от 61-ва Стрямска механизирана бригада се обадиха, че птицата е при тях.

- Какво е състоянието й?

- Със сигурност е изнемощяла. Най-вероятно не се е хранила от няколко дена. Пред вид, че казах, че птицата е изчезнала от Европа, има различни програми за възстановяването й в природата с птици, отгледани в изкуствени условия и размножени в зоопаркове, спасителни центрове и т.н. Това е една от практиките, които природозащитните организации изпълняват да възстановяват изчезнали от природата видове. Например, ние от Зелени Балкани имаме такива програми за белоглавите лешояди, черния лешояд, брадатия лешояд, за белошипата вихрушка, ловния сокол и други. Като всички тези видове, които изброих, се размножават в Спасителния център на Зелени Балкани, в който отива тази птица, като най-квалифицираното място в България за оказване на помощ на диви птици и последващи техни рехабилитации и освобождаване в природата.

- А конкретно за тази птица?

- Тази птица е маркирана със цветни пръстени с номера и обозначения, ние бързо разбрахме откъде произлиза. Тя е от един австрийски зоопарк, който има програма за нейното възстановяване. Ние вече сме във връзка с тези колеги. Оттук-нататък заедно ще решим каква да бъде съдбата на тази птица. Дали ние да я задържим при нас, дали те ще дойдат на място, дали след време ще я освободим в природата. Един от проблемите за видовете, размножени в изкуствени условия, по-късно се оказва адаптацията.

- А как тази птица е стигнала от Австрия до тук?

- През България минават миграционни пътища на птици от Североизточна Европа. За много видове има и скитнически период, през който те се движат на различни места. В случая говорим не за класическо мигриране, а да наречем заблуда по време на прелета на птиците.

- Кои са първите грижи, които ще се окажат на птицата в Спасителния център?

д-р Руско Петров:

- Птицата ще бъде прегледана в амбулаторията, ще й бъде направен обстоен преглед, ще бъде настанена в топло помещение, ще бъде нахранена. При нужда от ветеромедицински медикаменти ще й поставим. Ще бъде около една или две седмици в амбулаторията, докато възстанови нейното тегло, защото тя е изтощена, слаба и стресирана.

След настаняването и прегледа на птицата в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, д-р Руско Петров съобщи за Карлово Тв, че тя има лека повърхностна рана на дясното крило, силно опаразитена е и е с 300 грама по-лека от обичайното за този вид тегло. Специалистите в Центъра са установили, че три от пръстите на десния крак са изсъхнали наполовина, а левият крак е изключително повреден и вероятно ще се наложи да бъде ампутиран. Това е в резултат на това, че през последните две седмици при обилния снеговалеж птицата е газила в снега.

Карлово Тв продължава да следи случая и да ви информира.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче