Секции

15 May 2024 12:56

61-ва Стрямска механизирана бригада участва в честването на 130 години 23-ти пехотен Шипченски полк

61-ва Стрямска механизирана бригада участва в отбелязването на 130 години от създаването на легендарния 23-ти пехотен Шипченски полк. Знаменателната годишнина от сформирането на полка, който заради храбростта на неговите войни е наричан още „Лудия полк”, е под патронажа на кмета на община Казанлък – госпожа Галина Стоянова, която е и почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

В инициативния комитет заедно с командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов са и представители на Общински Съвет – Казанлък, местните организации на СОСЗР, Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, представители на клубовете „Приятели на армията“ от казанлъшките училища.

Официални гости на тържествата бяха вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, представители на местната власт, на родолюбиви организации и съюзи, ученици, граждани и гости на населените места в региона.

В тържествения ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на загиналите войни за свободата на България” в парк Розариум взеха участие военният духов оркестър и почетен караул от състава на 61 Стрямска механизирана бригада, където представители на Българската православна църква отслужиха заупокойна молитва.

Тържествено слово произнесе г-н Красимир Каракачанов, в което изтъкна значимостта на подвига на войните от „Лудия полк”, като припомни, че няма нови и стари ценности, че българският народ и най вече българският войник е воювал винаги за своите ценности - изградени от неговата православна християнска вяра, ценности, изградени от съзнанието, че всички българи имат справедливото право да живеят заедно под един покрив в една държава. Това са идеали, това са каузи. Каракачанов пожела на всички днешни военнослужещи не само да познават бойната историята на 23-ти пехотен Шипченски полк, но и да бъдат не по-малко смели и жертвоготовни в името на Майка България, като прикани да не забравяме, че принадлежим на едно цяло, на една общност – това цяло се нарича целокупен български народ. В заключение министърът на отбраната заяви, че няма по голяма ценност и няма по велика цел от това народът да бъде единен, за да може да побеждава, да успява и да живее по-добре.

Мероприятието продължи с поднасяне на цветя на Паметната плоча на създателите на химна на 23-ти пехотен Шипченски полк и българската армия, намираща се пред КПП на 61-ва механизирана бригада – район Казанлък. Пред плочата на авторите на бойния марш „Велик е нашият войник” приветствие произнесе Лилия Димитрова - дъщеря на подполковник Димитър Подскочиев – командир на 23-та дружина в гр. Казанлък – 1942 г.

С църковен ритуал, отслужен от Казанлъшкото църковно духовенство, беше осветена и тържествено открита „Стая на бойната слава” с експозиция на въоръжение, снимков материал и експонати от славното минало на 23-ти пехотен Шипченски полк и военните формирования, дислоцирани в региона през войните. Историкът д-р Чавдар Ангелов – директор на Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа” произнесе прочувствено слово във връзка с тържественото откриване. Официалните лица прерязаха трикольорната лента и разгледаха експонатите.

В думите си пред „Паметника на 23-ти Пехотен Шипченски полк” командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов отбеляза че: „Един народ оцелява през годините, благодарение на своята историческа и нравствена идентичност, благодарение на почитта към своите достойни синове и дъщери, които отдадоха живота си, за да ни има днес нас и за да я има България!” След словото бяха поднесени цветя в знак на признателност към подвига и бойната слава на предците ни.

/По информация и снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче