Секции

28 March 2024 23:26

Посланикът на Израел Ирит Лилиан участва в Карлово във възпоменателното събитие „Ние помним“, посветено на Деня на Холокоста (видео)

Посланикът на Израел Нейно превъзходителство Ирит Лилиан участва в Карлово във възпоменателното събитие „Ние помним“, посветено на Деня на Холокоста. На 1 ноември 2005 Общото събрание на ООН обявява официално в резолюция 27 януари за Международен възпоменателен ден на Холокоста. Това е датата, на която през 1945 войниците на Червената армия освобождават оживелите от концлагера Аушвиц (или Освиенцим).


„Ние помним“ бе организирано от Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина” в рамките на проект „Холокостът на Балканите“ по програма „Европа за гражданите”. Инициативата бе съвместна с учебен център „Интелект“ и бе подкрепена от Община Карлово. Сред официалните лица бяха Н.Пр. Ирит Лилиан-посланик на Израел, Светлозар Калев – председател на еврейско дружество „Шалом“-Пловдив, Теодор Шойлеков - председател на Общински съвет-Карлово, и представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Карлово.


Домакин на срещата бе д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово. В речта си той подчерта, че в Карлово винаги се е държало и се държи да се познава историята. Така се вземат аргументирани решения. „Искаме да предадем знанията за историята на младите хора. Те трябва да знаят, че гражданското ни общество, православната ни църква и голяма част от народните представители осуетиха депортирането на българските евреи през Втората световна война.“ Кметът благодари за високото присъствие на Н.Пр. Ирит Лилиан и заяви, че “в наше лице държавата Израел има приятели и можем да се борим за общи каузи и в съвременността.“


В словото си израелският посланик попита присъстващите „Какво е за вас безразличието? То е като една държава, в която се преливат светлината и тъмнината, доброто и злото. Какви са последиците от безразличието? Може ли да се разбере неговата философия, може ли някой да го приеме като човешка ценност? Нормално ли е да живеем нормално, докато светът около нас тъне в тъга и ужасяващи събития? Безразличието понякога е изкушаващо. Много е лесно да обърнем глава и да не обръщаме внимание на жертвите. Безразличието намалява състраданието на хората. Бидейки безразличен към страданието на другите, човекът става нечовек. Безразличието никога не може да бъде креативно. Безразличието не е начало, то е край. То е приятел на врага. То винаги подпомага агресора.


По време на Втората световна война еврейската общност в България е спасена. Българите доказаха доверие в най-тъмните и тежки моменти на човешката история. Защо това стана възможно в България? Има ли някаква особеност, която отличава българите от другите европейски народи? Единствено Българската православна църква издава декрет, с който определя депортирането на евреите като нехристиянски акт. Също толкова важна е била и ролята на гражданското общество, и на тези народни представители, които подкрепиха идеята.


Но знаете ли и за акушерката Станка Стойчева от Търговище. Тя е скрила бременна еврейка в своята къща. Погрижила се за нея и за бебето й. Знаете ли за софийския обикновен търговец Румен Димитров. Пребит заради това, че помагал на евреите, но въпреки това скрил в пекарната на баба си 20 евреи, които е трябвало да бъдат депортирани в лагерите. Тези хора са истински герои. Истинските герои живеят сред нас. Те са герои заради тяхната хуманност.


Втората световна война е най-тъмната страна от съвременната човешка история. Тогава милиони хора са били избити по особено жесток начин. Еврейският народ плаща голямата цена. Ние казваме никога отново, но за нещастие светът не си е научил урока. Жестокостта, измъчванията и злото все още съществуват. Геноцидът продължава и след Холокоста.


Мислим си, че днес можем да реагираме много бързо и да попречим на историята да повтори грешките си. Новите технологии са предимство, но могат да бъдат и вреда. Езикът на омразата може да се предава много бързо. Страданието сега по-бързо се предава и достига до нас. И къде сме ние? Предаваме ли правилните послания на нашите деца? Знаят ли всички млади хора историята на собствената си страна. Знаят ли за спасението на българските евреи. България спасява 48 хиляди евреи. Отношенията между България и Израел са много специални, основани на благодарност.“ В заключение Н.Пр. Ирит Лилиан подчерта, че трябва да се обръща внимание не само на цветната, а и на тъжната страна на историята, само така можем да оценим значимостта на спасението и важността на това събитие.


В събитието участваха също диригентът Йосиф Герджиков и камерна формация „Импресия”. Те впечатлиха с изпълнението на еврейски песни.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче