Секции

24 August 2019 21:07

В Карлово се провежда майсторски клас за барокова музика с диригента Йосиф Герджиков

В Карлово започна провеждането на майсторски клас за барокова музика под ръководството на оперния певец, диригент и педагог Йосиф Герджиков. Приетата програма е част от Международния конкурс „Розата на Евтерпа в Карлово“, който се организира от Вероник Стеене и Община Карлово ежегодно през септември.

Тази година майсторският клас е от 5-и до 10-и февруари в камерната зала на НЧ“Васил Левски“ и е посветен на две юбилейни годишнини – 360 години от рождението на Хенри Пърсел и 260 години от кончината на Георг Фридрих Хендел – велики имена на композитори в световната класическа музика.

Бароковият стил, в който творят своята музика английският композитор Хенри Пърсел и германският музикант Георг Хендел е помогнал да се създадат музикални жанрове като опера, кантата, соната, оратория и концерт.

Основната тема на майсторския клас на Герджиков е „Английски барок 17-18 век: Принцип на бароковата интерпретация и импровизация за певци и инструменталисти“. В майсторския клас участват професионалисти и любители. Младите оперни дарования са от Гърция, Македония, Русия и България. Само един от обучаваните е инструменталист.

Участниците ще бъдат представени пред карловската общественост на 10 февруари /неделя/ от 11:30 ч. в Камерната зала на карловското читалище с безплатен гала концерт, изнесен от наши и чужди млади оперни изпълнители.

Пълната програма ще намерите в рубриката „Културен афиш“. Всеки желаещ може да участва като публика по време на майсторския клас.Днес Ви питаме:

Бихте ли почивали на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче