Секции

25 April 2024 23:27

Започва възпоменателното отбелязване на 146-годишнината от гибелта на Васил Левски

С изложба, посветена на паметта за Васил Левски, започват проявите по повод 146-та годишнина от гибелта на Апостола в Карлово. Творби на художника Стефан Йорданов са подредени във фоайето на Общината. Изложбата ще бъде открита в 16:00 ч. на 11 февруари.

Проявите продължават с представянето на сборника „Карлово – късчета история“ на първия уредник на къщата музей „Васил Левски“ Никола Славчев. Фототипното издание ще бъде представено от внучката на автора – Светла Славчева на 11 февруари от 17:00 ч. в зала „Васил Караиванов“.

Кулминацията по отбелязване на годишнината по традиция е на 18 и 19 февруари. На 18 февруари от 18:00 ч. на площад „Васил Левски“ ще се проведе възпоменателна церемония. Час по-късно започва спектакълът „Васил Левски – един неосъществен сценарий“, представен от ученици на СУ „Васил Левски“ на сцената на карловското читалище.

На 19 февруари от 9:00 ч. възпоменателните чествания продължават с архиерейска Света литургия и панихида в памет на Апостола в църквата „Св. Богородица“, където Апостола е пял като дякон. От 11:00 ч. стотици хора от града и страната ще участват в митинг-поклонението с полагане на венци и цветя на паметника на Васил Левски. След това участниците ще продължат в шествие до родната му къща.

Вечерта ще завърши със спектакъла „Великденско вино“ на карловския самодеен театър „Елена Снежина“.

Възпоменателните чествания се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче