Секции

19 April 2024 04:38

Отбелязваме 146 години от гибелта на Васил Левски

България отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски.

В края на 1872 г. Васил Иванов Кунчев е заловен от заптиетата при Къкринското ханче. До последно османците не знаят кого са заловили и Левски е откаран в Търново, за да бъде разпознат. Той е охраняван само от 20 заптиета, надявайки се до последно, че ще бъде освободен от съмишленици. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г.

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на Апостола: "Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към "Св. София", за да не видят турците, че плача, и си тръгнах."

Минути преди да бъде обесен Левски измолил прошка от отец Тодор и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий.

Историците спорят, дали Апостолът е убит от османската власт на 18-ти или 19-ти февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални чествания.

Тази вечер в Карлово от 18 часа ще се състои възпоменателна церемония на площад „Васил Левски“. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. От 19 часа в Зрителната зала на карловското читалище учениците от СУ“Васил Левски“ ще представят възпоменателния спектакъл „Васил Левски – един неосъществен сценарий“.

На 19 февруари от 9:00 ч. чествания продължават с архиерейска Света литургия и панихида в памет на Апостола в църквата „Св. Богородица“, където Апостола е пял като дякон. От 11:00 ч. ще се състои митинг-поклонение с полагане на венци и цветя на паметника на Васил Левски и шествие до родната му къща.

Вечерта карловският самодеен театър „Елена Снежина“ ще представи спектакъла „Великденско вино“ в НЧ“Васил Левски-1861“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче