Секции

20 April 2024 10:44

Най-добрата българска баскетболистка, карловката Пенка Стоянова, представя автобиографична книга

Карловката Пенка Стоянова, най-добрата българска баскетболистка, издаде автобиографичната книга „Царицата на баскетбола“.

Премиерата ще бъде на 23 февруари /събота/ от 12.00 часа в Първо студио на културния център на Радио Пловдив.

За своите високи спортни умения Пенка Стоянова е удостоена с почетното отличие и звание „Почетен гражданин на Пловдив“ и „Почетен гражданин на Карлово“.

Баскетболистката е достигнала най-високите върхове в спортната си кариера. Тя е капитан на националния отбор през 70-те и началото на 80-те години на 20 век. Играе в пловдивския клуб „Марица“, с който има 3 шампионски титли. Изиграла е 380 мача за националния отбор. Участвала е в 8 европейски първенства, вицешампионка от Варна 72 и трета от Клермон Феран 76. Има участия на 12 балканиади, световно първенство, световен баскетфестивал и три универсиади. Три пъти е включвана в сборен отбор на Европа. Печели медали от две Олимпиади - бронз от Монреал 76 и сребро от Москва 80.

За своя живот като спортист, педагог и треньор; за любимото родно Карлово и щастливите детски години, изживени в него; за вълнуващите моменти на слава със своите съотборнички – за всичко това ще научим от книгата „Царицата на баскетбола“, която е в съавторство с журналиста Диян Никифоров.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче