Секции

26 April 2024 20:40

Евродепутатът Момчил Неков: Важно е младите хора да имат собствено критично мислене (видео)

Работата на евродепутатите и защо е важно да се гласува на евроизборите, обсъждаха ученици горен курс от карловското средно училище „Васил Левски“ с българския евродепутат Момчил Неков. Той им гостува по покана на младшите посланици на Европейския парламент към училището.

Момчил Неков: Питат в конкретика, непосредствени са„ Въпросът, който ме изненада е откъде могат да се информират. Защото това е трудно за всеки човек. Това, което им казах, е да четат различни медии и да внимават много дали четат мнения или факти. Да могат да различават правилно фактите от мненията.

Едже: Как точно се вземат решенията? Всеки един от членовете ли участва във вземането на решенията? Точно как се провежда вота?

Хубавото е, че всички сме равноправни. 751 члена на ЕС сме равноправни и работата е разделена точно по този начин – имаш политически групи, имаш и национални делегации, и двете неща са много важни. Един път може да гласуваш по национален интерес, друг път по чисто принцип на политическата група.

Александър: Губим много ценни кадри от България, и се местят по другите държави. Според мен много от нашите кадри се местят поради факта, че ще печелят повече пари в другите държави. Понеже като имат знанията, възможностите, могат да отидат някъде другаде, където ще вземат повече финанси и ще си устроят живота по-добре. За мен е така, понеже много от познатите ми хора искат да се преместят от България поради факта, че другаде ще вземат повече пари. Аз съм чувал от други възрастни да ми казват: Махай се от тази държава, нищо няма да направиш тук. Някъде другаде ходи, където ще вземаш парите. За мен това е проблема, заради който се махат от България.

Момчил Неков: Аз затова хвърлих няколко кукички от самото начало. Едната е, че като достигнеш едно материално ниво, забелязваш, че има други проблеми родовата връзка. Това е първият проблем. Вторият проблем, или втората кукичка, е че думата миграция. Като отидеш някъде, това не означава, че вече цял живот си там. Ти можеш да отидеш да натрупаш знания, ноу-хау, и после да го въведеш в България.

Христина: Всяка една институция в България е изградена от българи. И ако всеки един човек си казва: аз ще си тръгна, защото не ме устройва другите как работят, това означава, че всички трябва да си тръгнем и къде ще отидем? Всички други институции в Европа също са изградени от хора. Тези хора просто имат ценностна система и работят. И по-скоро е хубаво младите хора да се възпитават в едни ценности, в едни качества, които когато те започнат да заемат най-различни работни позиции да могат да се държат като истински хора, да имат уважение, да имат солидарност, да могат да се получават нещата. Защото всеки казва: Аз като направя еди си какво, няма да се държа като тях. Обаче после виждаме, че тези хора заемат някакви си ръководни позиции в България и започват да мачкат други, което означава, че липсват ценности в хората.

Момчил Неков: В Европа нещата не са по-розови, обаче там институциите са работещи. Това е разликата.

Момчил Неков: /00:29/ Другото, което е. Няма как да искаме на младите да ни се чува гласът. От младежките организации на европейско равнище 56% на европейско равнище казват, че гласът им е нечуван. Ти трябва да си го извоюваш това право. Сега ще прочетеш това, което те мотивира. Второто нещо е да прочетеш нещо: Защо да гласувам? Примерно: Европейски корпус „Солидарност“, програма „Еразъм“, т.е неща, които са благодарение на Европейския съюз. Успешни програми, заради които също си заслужава да отидеш да гласуваш, или какво ще плащаме пак пари за визи, или ще чакаме визи. Да ви дам един пример…………………можеш да отидеш в Италия за десет евро и да си пиеш кафето там.

Дали ще учат в България, или в чужбина, те могат да се срещат с хора от цяла Европа, от цял свят – каза на учениците евродепутатът Неков. И още възможностите са много. Ако човек има знания как да прави успешен бизнес, той може да се върне в България и да въведе най-добрите практики тук. Или да направи нещо от България в чужбина. Най-важното е учениците да имат собствено критично мислене и да изграждат своите модели на развитие.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче