Секции

26 April 2024 16:01

Саудитска Арабия назначи за първи път жена за посланик в САЩ

Властите в Рияд назначиха за първи път жена за посланик в САЩ. Това е принцесата Рийма бинт Бандар ал Сауд. Тя е дъщеря на бивш посланик и активистка за правата на жените. Очаква я много работа за нормализиране на отношенията между Вашингтон и Рияд.

Саудитска Арабия назначи принцеса Рийма бинт Бандар ал Сауд за посланик в САЩ. Това е първият случай в историята на кралството, при който жена поема такъв висок дипломатически пост.

Тя е дъщеря на принц Бандар, който оглавяваше саудитското посолство във Вашингтон от 1983-а до 2005-а година.

Рийма бинт Бандар завършва в САЩ. Известна е като защитник на правата на жените.През 2014 г. принцесата е включена в списъка на 200-те най-влиятелни жени в арабския свят според сп. „Форбс“.

Асошиейтед прес отбелязва, че й предстои тежка работа за подобряването на отношенията с Вашингтон, които се влошиха заради убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул и действията на кралството във връзка с военния конфликт в Йемен. САЩ и западните страни критикуваха оглавяваната от Саудистка Арабия коалиция, която неведнъж е атакувала и убивала цивилни в Йемен.

Досегашният посланик във Вашингтон принц Халид бин Салман Сауд, син на крал Салман, ще бъде назначен за заместник министър на отбраната на Саудитска Арабия. Той е трън в очите на САЩ, след като доста време отричаше, че журналистът Кашоги е намерил смъртта си в консулството на Рияд в Истанбул.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче