Секции

05 May 2024 10:54

Интересът на карловци към ръчно изработените мартеници нараства

По традиция на 1 март се закичваме с мартенички в бяло и червено и си пожелаваме да сме здрави и усмихнати и да е слънчева и плодородна пролетта.

Обичаят на мартениците датира от времето на траките и техните ритуали, свързани със земеделските култове към природата. А Баба Марта трайно присъства в българското художествено и народно творчество. И така някак естествено идва въпросът как пазим тази традиция, и каква мартеничка предпочитаме?

Репортерско проучване на Карлово.Тв показа, че предпочитанието е за направената с вкус и подарена с радост мартеничка. По това време централни градски улици и места се превръщат в своеобразни алеи на мартеничките. Всеки може да избере според предпочитанията си: готови чуждо производство или ръчно изработени български, по-евтини или по-скъпи.

Според майстори на мартенички прави впечатление, че през последните години търсенето на ръчно изработените мартенички от естествени материали нараства. Карловци споделят, че така се пази истински българската традиция и близки, познати и колеги в работата се радват изключително на ръчно направените Пижо и Пенда, но най-щастливи са децата. Освен закичена на дрехата им, те носят мартеничката с прибавено бижу като медальон на шията или като гривна на ръката. В древността нашите предци са смятали мартеницата и като амулет, който предпазва хората, животните и къщата от „злите сили“ на отминаващата зима.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче