Секции

27 April 2024 06:12

Комисия на ПАСЕ иска наблюдение на Румъния заради риска за независимото правосъдие

Комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е предложила Румъния да бъде поставена под наблюдение заради риска за независимостта на правосъдието, провокиран от спорното отстраняване на Лаура Кьовеши от ръководството на антикорупционната прокуратура и от промените, които внася управляващата

Социалдемократическа партия в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс. Това пише в. „Адевърул“, като се позовава на източници от делегацията на Румъния в ПАСЕ. Окончателното решение по този въпрос ще бъде взето на 6 март.

Румъния е била включена в предварителен списък на страни, които се нуждаят от спешно наблюдение от страна на Съвета на Европа. Източник от румънската делегация заявил, че по принцип страните се включват в списъка по азбучен ред, но Румъния не е била предложена по азбучен ред, а въз основа на аргументи за спешната необходимост от наблюдение.

„Причините, поради които бе предложено наблюдение за нашата страна, са свързани с риска за независимостта на правосъдието (риск, създаден от спорното уволнение на Кьовеши и промените в НК и НПК) и от начина на спазване на правата на жените, на ромското малцинство и на хората с увреждания“, са заявили източниците от румънската делегация в ПАСЕ.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче