Секции

23 May 2019 10:43

Днес е Голяма задушница

Днес е първата Задушница за годината, която е винаги преди Неделя месопустна (Месни заговезни). Тя се отбелязва седмица пред началото на Великия пост. Във всички храмове в страната ще бъде отслужена заупокойна литургия.

Задушница винаги се отбелязва в събота, защото тогава Исус Христос също е бил покойник и е бил в гроба.

В деня за възпоменаване на душите на починалите се организират и общи трапези. Църквата изисква от вярващите да проявяват милосърдие и да помагат на страдащите и бедните. Всеки раздава това, което е приготвил според възможностите си.

В съботния ден срещу Неделя месопустна всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

През 2019 година Задушниците са три - Задушница преди Неделя месопустна /2 март/, Черешова задушница (15 юни) и Архангелова задушница.

/Снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Купувате ли често готова храна?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче