Секции

09 May 2024 04:33

Баня тържествено отбеляза 141 години от Освобождението на България

Баня тържествено отбеляза 141-та годишнина от Освобождението на България. Честването бе проведено на площада пред читалището, паметника на участниците в Освободителната война и паметната плоча на Марин Савов. Под звуците на химна, ритуално бе издигнат българският трибагреник от Христо Чамуков и неговите асистентки: Боряна Бочева, Цветелина Цветкова и Теодора Петрова.

В знак на дълбока признателност към героите освободители, отец Николай отслужи благодарствен молебен.

На официалната церемония присъстваха: кметът на гр.Баня –Стамен Гешев, Стефка Пейкова –общински съветник в Карлово, д-р Красимир Коев, потомък на Марин Савов –поборник и опълченец, общественици, жители и гости на града. Всички те обсипаха с венци и цветя паметника и паметната плоча в дома на Марин Савов -участник в три войни, едно въстание и едно Съединение. Носител на 3 ордена "За храброст": сръбски, руски и български за участие във войните през 1876 -1877 и 1885г. Марин Савов е герой и на Шипка.

Слово за празника изнесе Иванка Иванова, а Станимира Кодинова изпълни блестящо стихотворението от Иван Вазов „Опълченците на Шипка“. В празничната програма взеха участие и прекрасните деца от ЦДГ „Вяра, Надежда и Любов“ с директор Нина Друнева, Женската вокална група с художествен ръководител Соня Траянова и индивидуалните изпълнения на ученици от ОУ „Неофит Рилски“, подготвени от Ани Узунова.

Участие в подготовката и провеждането на празника взеха екипите на Кметство-гр.Баня, НЧ „Св.Св.Кирил и Методий -1914г.“ , ЦДГ „Вяра, Надежда и Любов“, ОУ „Неофит Рилски“ –Директор Генка Христова, Пенсионерски клуб, с Председател Партен Гичев и много други.

/По информация и снимки на Мария Христева-секретар на НЧ „Св.Св.Кирил и Методий -1914 година” –гр. Баня /

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче