Секции

29 March 2024 12:31

На 9 март ще се проведе кукерският празник „Старчовден“ в Карлово

Кукери ще нарекат за здраве и плодородие и ще изпратят зимата на 9 март в Карлово. По традиция ритуалът е в съботата преди Сирни Заговезни. В маскарадните игри в Карлово ще се включат кукерски групи от цялата община.

Празникът се нарича „Старчовден“, защото в миналото кукерите по тези земи са наричани „старци“. Според официалната програма на Община Карлово, той ще започне в 10:00 часа с маскарадно шествие на кукерските групи от Карловско в три лъча. По ул.„Водопад“ ще преминат кукерите от гр. Карлово, кв.Сушица; с.Дъбене; с.Войнягово и с.Домлян. По ул.„Ген. Гурко“ ще се придвижат представителите от с.Соколица, с.Горни Домлян, с.Васил Левски, гр. Баня и гр.Калофер и по ул.„Петко Събев“ - от с.Климент, с.Столетово, с. Христо Даново и с. Каравелово. Трите лъча ще се съберат на централния площад „20-ти юли“ в 10:30 часа за кулминацията на празника с характерните за него кукерски игри. Очаква се участие да вземат и кукери от гр.Хисаря кв.Момина баня, с.Расник- Пернишко и с.Стралджа- Ямболско.

В празничния „Страчовден“ ще има и кулинарна изложба-базар от 11:00 часа. Децата ще могат да се забавляват с „В приказния свят на чудесата“ от 11:30 часа и да се включат в детско карнавално шествие от 13:00 часа.

Старчовите игри ще продължат на 9 март от 14:00 часа в с.Климент и от 14:30 часа в с.Куртово, а на 10 март от 11:00 часа в с.Слатина, от 11:30 часа в с.Каравелово, от 12:00 часа в кв.Сущица и в Калофер, от 13:00 часа в Баня и в с.Домлян, от 13:30 в с.Горни Домлян, от 14:00ч. в с.Дъбене, с.Соколица и с.Столетово, от 14:30 часа в с.Войнягово и от 15:00 часа в с.Васил Левски. Финалът на маскарадните кукерски игри в Карловско ще бъде на 23 март от 11:00 часа в с.Христо Даново.

/Снимка: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако можеш да мечтаеш за нещо, можеш и да го направиш. Помнете че всичко започва от една мишка.


Уолт Дисни