Секции

29 March 2024 12:43

Комисията по образованието обсъжда да се забрани ли пушенето на наргилета на закрито

Без пушене на наргиле на закрито – идеята отново е на дневен ред. Предложението ще бъде разгледано по време на днешното заседание на парламентарната комисия по образованието и науката. Група депутати от „Обединени патриоти” начело с Валери Симеонов настояват за забраната, независимо дали става въпрос за наргилета с тютюн или плодови смеси.

Текстовете включват промени в Закона за здравето. Идеята на поправките е да се създаде закон, който да даде право на Регионалните здравни инспекции да контролират и наказват заведенията, които допускат деца да влизат и да пушат наргилета.

Вносителите посочват, че за разлика от пушенето на цигара, при пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето на пушещия, тъй като организма се излагана токсичната смес, която е до няколко десетки пъти по-голяма отколкото при пушене на цигара.

Идеята срещна подкрепата на депутатите в комисията по здравеопазването, които гласуваха с пълно единодушие в отсъствието на БСП, които бойкотират работата на парламента.

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта също вече прие на първо четене предложенията за промени в Закона за здравето. Те подкрепиха и промени в Закона за закрила на детето. Те предвиждат още забрана за продажбата на наргилета и електронни цигари на непълнолетни, както и в близост до училища. По данни на Световната здравна организация България е на пето място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват така наречената „водна лула“ поне веднъж седмично.

До момента законопроектът е подкрепен от 13 институции. Ако новите правила влязат в сила, всички забрани, които важат за тютюнопушенето, ще важат и за пушенето на наргиле.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче