Секции

27 April 2024 02:24

Карлово отбеляза 141 години от Освобождението на България (видео)

С церемония по издигане на националния трибагреник започна тържественото отбелязване в Карлово на 141 години от Освобождението на България. В честването на централния площад „20-ти юли“ участваха политици, общественици, военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и много граждани.


Слово произнесе кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.


Преди 141 години на 3 март в малкото градче Сан Стефано, разположено на около 10 км западно от историческия център на Цариград, се подписва Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. Той слага край на Руско-турската война и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България, припомни общинският кмет.


В ден като днешния, отдавайки почит на стотиците хиляди загинали руски войни за Освобождението на България, винаги си задаваме един въпрос, който е изконен за нас, отбеляза д-р Кабаиванов и той е: Даром ли получихме свободата? И ние трябва да дадем верния исторически отговор. България изстрада своята свобода. Изстрада я с хилядите жертви, изстрада я с робията, с мъката, но тя я заслужи.


Кметът припомни, че Руско-турската война е начало на изграждането на Третата българска държава, което е попарено след няколко месеца от Берлинския договор, който разпокъса България. Това даде каузата на нашите прадеди да я обединят. И те го направиха с Кресненско-Разложко въстание, с акта на Съединението, с Илинденско-Преображенско въстание, с обявяване Независимостта на България, с Балканската война, с Първата и Втората световна война. За да сме обединени като нация под едно знаме и в една държава. Държавата на Апостола-чистата и свята република и под духовното покровителство на създадената българска екзархия.


Д-р Кабаиванов постави въпроса: Каква може да бъде нашата кауза за България днес? По думите му, страната ни трябва да бъде икономически силна, военно да може да гарантира своята цялост, да бъде уважавана и думата на България в Европа и света да се чува.


Празничната програма продължи с български родолюбиви песни, изпълнени от камерен хор „Маестро Георги Атанасов“, с великолепните народни ритми и танци на Детски танцов състав при Народно читалище „Васил Левски – 1861“ и с неповторимата подкрепа и участие на карловци в националната инициатива „Пробуждане с хоро“.


В знак на признателност към загиналите руски воини венци и цветя бяха положени пред паметника на ген. Павел Карцов.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче