Секции

25 April 2024 09:13

Срещу кмета на Калофер вървят дела за установяване на конфликт на интереси

С решение №РС-222-16-029 от 27.04.2017г. в тричленен състав на Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е образувано производство против Румен Стоянов – кмет на кметство Калофер, и лице, заемащо публична длъжност по чл. 3, т. 8 от ЗПУКИ.

В сигнала, подаден до Комисията, се твърди, че Стоянов в качеството си на кмет на Калофер през 2016 г. е назначил на длъжността „старши специалист – финансови дейности“ в Кметството - брата на съпругата си. Назначаването е извършено по заместване, без провеждане на конкурс, поради ползване на отпуск по майчинство от страна на титуляра, заемал длъжността.

От председателя на Постоянната комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при Общински съвет Карлово са изискани и представени писмени доказателства. От кмета на Калофер също са изискани и представени писмени доказателства.

С писмена покана Румен Стоянов е поканен за изслушване пред Комисията. В обяснението си Стоянов твърди, че след като е разбрал, че Н. К., заемаща длъжността „старши специалист финансови дейности“ в кметство Калофер, е бременна я е помолил да потърси друго лице, което да заеме длъжността, но такова не е било предложено. Шуреят му притежава необходимото образование и е имал намерение да заминава за Кипър, за да си търси работа. Стоянов го е помолил да започне работа в Кметството, тъй като е трябвало да му назначат непознат за него човек от някъде другаде, а той предпочитал длъжността да бъде заета от жител на Калофер и поради тази причина го е назначил на работа.

Съгласно законовите изисквания Комисията установява, че са налице елементите на понятието „конфликт на интереси“ по чл. 2 от ЗПУКИ, като със сключване на трудовия договор лицето, заемащо публична длъжност, е извършило нарушение на чл. 8, изречение второ, предложение първо от ЗПУКИ – забраната да сключва договори в частен интерес при изпълнение на правомощията или задълженията си по служба.

На основание чл. 27, ал. 5 от ЗПУКИ решението може да се оспори от заинтересованото лице пред Административен съд София - град по реда на Административнопроцесуалния кодекс, в 14-дневен срок от съобщаването му.

В законния 14-дневен срок Стоянов обжалва решението на КПУКИ пред Административен съд София. С решение № 5427 от 19.09.2017г. софийските магистрати отхвърлят жалбата на Стоянов, с което препотвърждават конфликта на интереси на калоферския кмет, установен от КПУКИ.

Румен Стоянов подава касационна жалба до Върховния административен съд, с която обжалва решението на Административен съд-София. Жалбата му е разгледана на 11.02.2019 г. Ако върховните административни съдии потвърдят решението на своите колеги от Софийски административен съд, напълно възможно е Румен Стоянов да бъде отстранен от длъжността кмет, съгласно чл.42, ал. 2, т.11 от ЗМСМА.

Карлово.Тв потърси за коментар кмета на Калофер Румен Стоянов. Той заяви, че не е злоупотребено финансово и назначеният от него тогава на длъжността „старши специалист – финансови дейности“ в Кметството брат на съпругата му е професионалист. Стоянов очаква до края на месеца да излезе решението на ВАС и подчерта, че няма притеснения дори и днес да има избори.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче