Секции

26 April 2024 09:32

Отбелязваме 8 март – Международния ден на жената

На 8 март отбелязваме Международния ден на жената. За първи път той е отбелязан в САЩ на 28 февруари 1909 г., като годишнина от стачката на Международния женски работнически съюз в текстилната индустрия. Събитието е организирано от Социалистическата партия на Америка. През следващата година Международната женска конференция, предхождаща срещата на Втория социалистически интернационал в Копенхаген, взема решение за провеждане на Международен ден на жената, но без да конкретизира дата.

На 19 март 1910 година празникът е отбелязан от над 1 млн.души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. В Русия се чества за първи път през 1913 г. – в последната неделя на февруари по юлианския календар. През 1914 Международният ден на жената за първи път е на 8 март, което се превръща и в традиция досега.

Празникът бързо се разпространява по цял свят, особено на фона на масовите движения за равнопоставеност в правата между половете. Широка популярност добива в Европа и Русия и особено в бившите социалистически страни. Той носи значителни политически послания – за ролята на жената в обществото и труда. В някои страни се отбелязва като еквивалент на Деня на майката, като децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 е първото публично честване. Като общобългарски празник той започва да се празнува след 9 септември 1944 г. След 1960 г. започва да се чества от жените от всички възрасти.

Международният ден на жените започва да отбелязва като популярно събитие от 1977 г. и когато Генералната асамблея на ООН призовава страните-членки на организацията да го обявят за ден на Обединените нации за човешки права и световен мир.

/Снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче